THY_Turkish Airlines_Airbus A330_retro_Kushimoto_Japan_Nov 2015_001

THY’nin “Retro” Uçağı Japonya’ya Uçtu

Türk Hava Yolları’nın (THY) filosuna katılan ilk beş uçaklık Airbus A330-200 grubunun içerisinde yer alan TC-JNC tescilli uçak, geçtiğimiz ay içerisinde, ‘retro’ olarak adlandırılan, THY’nin efsane pijamalı renklerine boyanmıştı.

Uçağın nostaljik boyamasının ötesinde, ismi çok daha fazla ilgi çekmişti.

THY_Turkish Airlines_Airbus A330_retro_Kushimoto_Japan_Nov 2015_001
Türk Hava Yolları – Airbus A330 Retro – Kushimoto

THY’nin retro A330’una, Japonya’daki bir sahil kasabası olan “Kushimoto” adı verilmişti.

Kuşimoto’nun (Kushimoto) Türkiye için önemi ise, 1889-1890 yıllarında tarihî bir dostluk ziyareti için Japonya’ya gönderilen Ertuğrul firkateyninin talihsiz bir kaza neticesinde bu bölgede batmasından ileri gelmekteydi.

Günümüzde burada, bu elim hadisenin anısına yaptırılmış olan bir anıt ve müze bulunuyor.

Uçak bu olayın yanı sıra, İran-Irak Savaşı’nın en şiddetli döneminde, Tahran’da mahsur kalan Japon vatandaşlarının kurtarılmasında THY’nin oynadığı büyük role de atıfta bulunuyor.

Hatırlanacağı üzere 1985 yılında Kaptan Pilot Ali Özdemir ve Pilot Koray Gökberk yönetimindeki 10 kişilik THY ekibi (Kabin Memurları: Ayşe Özalp, Sevil Atıcı, Manolyan Komutan, Nazan Akünler, Emine Köprülü, Deniz Cansız, Müge Sayar ve Nuray Şalcı), 15 Mart 1985 tarihinde TC-JAY tescilli, “İzmir” adlı McDonnell Douglas DC-10 tipi uçakla İran’ın başkenti Tahran’a özel bir sefer düzenleyerek, burada beklemekte olan 215 Japon vatandaşını tahliye etmişti.

THY’nin “Retro” Uçağı Japonya’ya Uçtu

THY’nin Kushimoto adlı retro boyalı uçağı bugün Japonya’ya ilk seferini gerçekleştirdi.

Türkiye ve Japonya’nın ilk ortak sinema çalışması “Ertuğrul 1890” filminin yarın akşam gerçekleştirilecek dünya prömiyerine katılacak davetlileri taşıyan THY’nin Kushimoto uçağı, Japonya’nın başkenti Tokyo’daki Narita Uluslararası Havalimanı’na indi

THY_Turkish Airlines_Airbus A330_retro_Kushimoto_Japan_Nov 2015_003
THY – Airbus A330 – Kushimoto

Türk-Japon dostluğunu pekiştiren iki gerçek hikayenin anlatıldığı “Ertuğrul 1890” filmi için özel tasarlanan THY’nin Kushimoto uçağı ve filmin dünya prömiyeri için Türkiye’den gelen davetliler, Tokyo’da törenle karşılandı.

Burada düzenlenen törende konuşan Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Türk – Japon ilişkileri için çok anlamlı bir günü idrak ettiklerini söyledi.

İki ülke ilişkilerinin önemine vurgu yapan Meriç, “İlişkilerimizin dinamikleri kendine özel bir yere sahip. İlişkilerimiz bir dostlukla başladı. Bu dostluk 125 yıllık tarihi geçmişe sahip. 125 yıl önce Kushimoto’da başlayan dostluk, bundan 30 yıl önce Tahran’dan THY vasıtasıyla Japon vatandaşlarının tahliyesiyle pekişmiştir” dedi.

Ertuğrul Filmi, 25 Aralık’ta Vizyona Giriyor

Birbirine 9.000 km uzaklıkta, ama derin bir bağa sahip iki yakın ülkenin, Japonya ve Türkiye’nin ilişkilerine damga vuran iki tarihi olayı beyazperdeye taşıyan “Ertuğrul 1890” filminin fragmanı ve afişi yayınlandı.

THY_Turkish Airlines_Airbus A330_retro_Kushimoto_Japan_Nov 2015_002
THY – Airbus A330 – Kushimoto

Dünya sinema tarihinin ilk Japon-Türk ortak yapımı “Ertuğrul 1890”; iki ülkenin halkları arasında 95 yıl arayla, 1890’da Kushimoto’da ve 1985’te Tahran’da yaşanan, iki karşılıksız yardımlaşma ve kurtarma hikâyesini etkileyici bir dille anlatıyor.

Film vizyona, 25 Aralık 2015 tarihinde girecek.

En kötü günlerinde birbirine yardım eli uzatan ve bu yıl dostluklarının 125. yılını kutlayan Japonya ile Türkiye’nin ortak projesi “Ertuğrul 1890”; Japonya’da ve Türkiye’de vizyona girecek.

Bugüne kadar Türkiye’de yapılmış en büyük bütçeli sinema filmlerinden biri olan “Ertuğrul 1890”; iki ülke arasındaki dostluğun pekişmesinde büyük rol oynayan iki tarihi olayı beyazperdeye taşıyor.

Film; 1890 yılında Japon karasularında batan Osmanlı firkateyni Ertuğrul’un hazin hikâyesi ile 1985’te 215 Japon vatandaşının, Turgut Özal’ın talimatıyla THY tarafından İran-Irak savaşından kurtarılmasının çarpıcı gerçek öykülerini kurgusal bir senaryoyla aktarıyor.


Posted

in

,