Ülkemizde havacılığın en civcivli konularının başında, Türk Hava Yolları’nda (THY) yapılan yönetici atamaları gelir.
THY’nin özellikle 2006-2015 arasındaki hızlı büyüme dönemi, yurt dışı ofislerine sık sık atama yapılması ihtiyacını beraberinde getirir.
Sektörle ilgili günlük haber yapan web sitelerinde THY’nin atama listeleri yayınlanır ve ardından okuyucu yorumları birbirini takip eder.
Eğer atama yapılan noktaları arasında THY’nin Sydney (Avustralya) kentindeki ofisi de yer alıyorsa, okuyuculardan şu şekilde yorumlar gelir:
“THY’nin Sydney’e uçuşu yok; neden buraya atama yapıldı?”
“Sydney’e ofis mi açıldı?”
“THY’nin Sydney ofisi ne iş yapar? Uçulmayan bir yerde neden ofis var?”
THY’nin Sydney Ofisi Ne Zaman Açıldı?
Oysa THY’nin tarihinde kısa bir yolculuk yapmadan, Sydney ofisinin hikâyesini anlamak mümkün değildir.
Sene 1986.
Airbus A310’ların 1985 yılı yaz aylarında teslim alınmasının ardından, şirket tarihinin en önemli atılımlarından biri gerçekleştirilir ve THY’nin ilk uzun menzilli hattı olan Singapur, 1 Haziran 1986 tarihinde hizmete girer.
Dönemin başbakanı merhum Turgut Özal’ın vizyoner yaklaşımı çerçevesinde THY’nin uzun menzilli uçuş noktalarına yenilerinin eklenmesi planlanmaktadır.
Bu çerçevede THY Yönetim Kurulu’nun 1986 yılı Ağustos ayındaki toplantılarından bir tanesinde şöyle bir karar alınır:
“Singapur hattının desteklenmesi, Avustralya ve Uzakdoğu noktalarındaki Türk yolcu ve yabancı turistlerin Ortaklık seferlerine kanalize edilebilmesi hedeflenerek, Sydney’de üç (Müdür, Muhasip ve Satış-Trafik Memuru) ve Melbourne’de iki kişi (Satış Şefi ve Satış-Trafik Memuru) olmak üzere toplam beş kadro ile iki ayrı off-line büronun açılması kararlaştırılmıştır.”
THY’nin Sydney ofisinin hikâyesinin bundan sonraki bölümünü, Acenteler Müdürlüğü görevini sürdürürken 1987 yılının Ekim ayında Sydney’e tayin olan, söz konusu ofisin kurucu müdürü Sayın İbrahim Büyükyüksel‘den dinleyelim:
“THY Sydney Bürosu’na tayinim 1987 yılında çıkmış, fakat vize formaliteleri nedeniyle Avustralya’ya intikalim 1988 yılı ortasını bulmuştu.
Büromuz ilk olarak American Express Bina’sının 22. katında kiraladığımız mekanda kurulmuştu.
Satış faaliyetlerine başlamakla birlikte resmi açılışımız, 1989 yılının Şubat ayında, Canberra Büyükelçimiz Sayın Ergun Pelit’in iştirakiyle yapılmış ve açılış hatırası plaketimiz, aynı zamanda hat sanatı uzmanı olan o tarihteki Sydney Başkonsolos Yardımcımız Sayın Hüseyin Avni Karslıoğlu tarafından el emeği göz nuru yazılıp çerçevelenip büroya asılmıştır.
Merkez tayinli Ahmet ve Melih beyler ve mahalli personel Nur Hanım’dan oluşan ekibimizle, “Off-line” olarak tâbir edilen (uçuşu olmayan) ofisimiz iyi bir satış hacmine ulaşmıştı.
O tarihlerde “Hub & Spoke” tarife yaklaşımı olmadığından, daha ziyade Türkiye pazarına yönelik çalışmalar yapılmış; Sydney’in Auburn banliyösündeki ve Melbourne’de bulunan acentelerle çalışılmıştı.
1990 yılındaki Melbourne Anzac maratonuna ve Sydney’deki bir Türk futbol takımına sponsor olunmuş, Sydney ve Melbourne’deki turizm fuarlarına iştirak edilmişti.
Singapore Airlines (SQ) ve Qantas (QF) ile imzaladığımız anlaşma ve özel ücret çerçevesinde Singapur’a yolladığımız yolcular oradan itibaren tüm THY network’ündeki noktalara uçabiliyorlardı.
1990 yılı sonunda THY New York müdürlüğü görevine tayin olup Avustralya’dan ayrıldığımda, off-line halde iken bile büromuzun net yıllık geliri 7 milyon AUD’nin üzerindeydi.
O tarihlerde Avustralya’ya uçma heyecanı hakimdi.
Sayın Büyükelçimizle çeşitli defalar Canberra’daki Avustralya Sivil Havacılık makamlarını ziyaret etmekle beraber nazik ve diplomatik bir yanıt olan “haftada tek bir sefer” onayından (ki bu durumda sefer yapılması rantabl değildir) ötesini alamamıştık.
2010 yılında ise, Skal konferansı için gittiğim Sydney’de acentelerle yaptığım temaslarda, düşen birim gelirler ve Körfez taşıyıcılarının hâkimiyeti çerçevesinde artık Avustralya’ya, British Airways dışında hiç bir Avrupalı havayolunun uçmadığını öğrendim; fakat şaşırmadım.
THY’nin de artık böyle bir ilgisinin olduğunu zannetmiyorum.”
Evet; THY’nin en eski ofislerinden bir tanesi olan Sydney’in açılış hikâyesi böyle.
Neticede, uçuş bulunmasa dahi, THY’nin Sydney ofisi varlığını sürdürürken, Singapur’un yanı sıra Bangkok, Hong Kong, Ho Chi Minh City, Cakarta, Kuala Lumpur, Manila gibi noktalar da Sydney yolcuları için mâkûl birer aktarma noktası olarak kullanılabilir gibi görünüyor.