Etihad Airways’in inorganik büyüme stratejisinin ilk ve en önemli adımlarından bir tanesi, airberlin ile yaptığı işbirliğiydi.
İlk aşamada airberlin’e küçük bir payla giriş yapan Etihad, 2011 yılının Aralık ayında, Alman ortağındaki %2.99 oranındaki hissesini, 73 milyon Euro karşılığında %29 seviyesine yükseltmişti.
Bu işbirliği sonrasında her iki havayolu şirketinin hub’ları, çok yoğun bir biçimde birbirlerine bağlanmıştı.
Özellikle 2012 yılı yaz tarifesiyle birlikte, Düseldorf ve Berlin ile Abu Dabi arasındaki seferlerdeki artış dikkat çekiyordu.
airberlin hamlesinden sonra da büyüme stratejisini hızla sürdüren Etihad, bir çok havayolu şirketine çeşitli oranlarda hissedar olmuş ve en nihayetinde 2014 yılının Ekim ayı içerisinde Etihad Airways Partners markası altında tanıtılan yeni bir girişimle; airberlin, Air Serbia, Air Seychelles, Jet Airways, Etihad Regional ve tabii ki Etihad Airways, sektörde mevcut üç büyük havayolu ittifakından ayrı bir şemsiye altında bir araya gelmişti.
Takip eden aylarda bu gruba, Etihad’ın %49’unu satın aldığı Alitalia ve Virgin Australia da dahil olmuştu.
Etihad Airways Partners programı kapsamında, üye havayolu şirketleri arasında karşılıklı olarak iyileştirilen network ve tarife yapısı ile birlikte güçlendirilen sık uçan yolcu programları sayesinde, yolculara çok daha fazla seçenek ve fayda sunulması hedefleniyordu.
Körfez’deki Havayolu Şirketleri, Avrupalıları Zorluyor
Etihad Airways’in inorganik büyümesine, Emirates ve Qatar Airways’in organik bir biçimde büyümesi de eklenince, başta Air France ve Lufthansa olmak üzere, Avrupalı bazı havayolu şirketleri bu yeni duruma karşı seslerini yükseltmeye başlamıştı.
Lufthansa CEO’su Carsten Spohr, Avrupa’daki bir çok havalimanında uygulanan gece uçuş yasakları (night curfew), havacılıkla ilgili bazı yerel vergiler, karbon emisyonu sistemi, grev hakları gibi bir takım etkenlerin, Körfez merkezli havayolu şirketlerine karşı kendilerini haksız bir rekabet ortamıyla baş başa bıraktığını dile getirmişti.
Bu gelişmelere karşı bir açıklama yapan Etihad CEO’su James Hogan ise, “Etihad Airways olarak Avrupa’ya bağlılığımız sürüyor. Ancak bir avuç korumacı rakip tarafından gösterilen ve artan direnç, bizim gelişimimizi sınırlamaktan öte istenmeyen sonuçlar da doğurabilir. Büyümemizin kısıtlanması veya yatırımlarımızın riske girmesi halinde gerçek zarar gören taraf; istihdam, bağlantılı uçuş, yerel ve ulusal ekonomilerde yatırım fırsatları ve tüketici tercihi kaybına uğrayan Avrupa olur.” demişti.
Etihad ve airberlin’in Codeshare Uçuşları İptal Edildi
Geçtiğimiz hafta içerisinde Almanya’da, Etihad Airways ve airberlin’i ilgilendiren şok edici bir karar alındı.
30 Aralık 2015 tarihinde, söz konusu iki şirketin codeshare uçuşlarıyla ilgili kararını açıklayan bir Alman mahkemesi, 31 hatta yapılmakta olan codeshare uygulamasının iptaline hükmetti.
Mahkeme kararına göre Etihad ve airberlin, 16 Ocak 2016 tarihinden itibaren, belirtilen 31 hattaki codeshare uygulamasını sistemlerinden kaldırmak zorunda.
Bu önemli gelişmeye ilişkin bir açıklama yapan Etihad Airways, rekabeti ve yolcuların sahip olduğu seçenekleri azaltan bu kararın önemli sosyal etkilerinin ve Alman ekonomisine zararının olacağını vurguladı.
İşin en ilginç yanı, codeshare uygulamasının iptal edildiği 31 hattın 29’u, geçtiğimiz yıllarda Almanya Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylanmaktaydı.
Ancak 2014 yılının Ağustos ayında konuyla ilgili tutumunu değiştiren bakanlık, Almanya ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki sivil havacılık anlaşmasının bu hatları kapsamadığını belirterek, son olarak 15 Ocak 2016 tarihine kadar izin vermiş ve bu süre içerisinde, söz konusu hatlardaki codeshare uygulamasının, “interline” seviyesine çekilmesini tavsiye etmişti.
İptal kararının ardından bugün bir açıklama daha yapan Etihad Airways, Alman mahkemesinin almış olduğu karara resmen itiraz başvurusunu yaptıklarını ve yatırımlarını, airberlin ile yapmış oldukları işbirliğini ve Alman havayolu sektöründeki rekabetçi seçim ortamını korumak için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.
Bilindiği üzere havayolu sektöründeki işbirliği seviyeleri dört aşamadan oluşuyor:
1- Interline
2- Codeshare
3- Joint Business Agreements
4- Equity Partnerships
Aslına bakacak olursak Etihad ve airberlin, işbirliği sürecinin son aşamasına kadar ilerlemiş durumdalar.
Almanya Ulaştırma Bakanlığı tarafından tavsiye edilen interline uygulaması, bu şirketler için oyunun ilk karesine dönmek anlamına geliyor.
Bakalım önümüzdeki günlerde, Almanya – BAE eksenindeki havacılık ilişkileri ne yönde ilerleyecek?
Comments
3 responses to “Etihad Airways, Almanya’daki Mücadelesini Bırakmıyor”