Londra’daki City Havalimanı’na (London City Airport – IATA Kodu: LCY) geçtiğimiz Çarşamba günü, 344 Milyon Pound’luk genişleme projesi için hükümet tarafından onay verildi.
Söz konusu proje LCY’nin 2025 yılında 6.5 milyon yolcu ağırlayabilmesine olanak tanıyacak ve tamamlandıktan sonra her sene ülke ekonomisine yaklaşık 1.5 Milyar Pound’luk katkı sağlayacak.
City Airport Development Programme adı verilen ve 344 Milyon Pound’luk bir özel sektör yatırımı ile hayata geçirilecek olan genişleme projesi 7 adet yeni uçak park pozisyonu, 1 adet paralel taksi yolu ve yolcu terminalinin genişletilmesi işlerinden oluşacak.
Bu yatırımlar bu yılın şubat ayından LCY’yi satın alan Ontario Teachers’ Pension Fund ve Kuwait Investment Authority ortak yatırım grubu tarafından finanse edilecek.
Ayrıca proje tamamlandığında LCY’yi ve işletmecisi kuruluşu Doğu Londra’nın en büyük istihdam noktası haline getirecek.
LCY 2015 yılında yaklaşık olarak 4.3 milyon yolcu ağırlamıştı.
Genişleme projesi ile ilgili LCY CEO’su Declan Collier projenin inşaat esnası sırasında Doğu Londra için 500 yeni iş fırsatı, inşaat sonrası operasyon esnasında ise 1.500 yeni iş fırsatı doğuracağını tahmin ettiklerini dile getiriyor.
En önemli ticaret ortaklarından biri Avrupa Birliği olan Birleşik Krallık’ın toplam business class yolcu sayısının tek başına %52’sini misafir eden LCY’nin genişlemesinin, havalimanının sahip olduğu toplam 46 destinasyonun 40’ının Avrupa’da bulunduğu göz önüne alınırsa, ülke ekonomisine yapacağı katkı daha rahat anlaşılabilir.
Collier ayrıca genişleme sonrasında LCY’den Ortadoğu/Körfez, Rusya, Türkiye, Amerika’nın doğu kıyıları gibi bölgelere uzun mesafe uçuşlar gerçekleştirilebilme olanakları doğacağını ifade ediyor.
Şu anda LCY’den uzun mesafe uçuş olarak sadece BA’in Club World London City ürünü altındaki New York uçuşları icra ediliyor.
Pek iyi; havalimanı işletmeciliği perspektifinden bu yatırımların neden yapılması gerektiğini sorduğumuzda karşımıza çıkan cevaplar neler sizce?
Birinci sebep elbette kapasite sorunu.
2011 yılında 3 milyon yolcu ve 70,000 trafiğe tanıklık eden LCY’nin 2021 yılında 100,000 trafik ve 6 milyon yolcu sayısına ulaşacağı tahmin ediliyor.
Ancak bu kapasite sorunun kendine has bir özelliği var. Şehir içindeki konumu nedeniyle İngiltere’deki diğer tüm havalimanlarından daha yüksek oranda business class yolcu ağırlayan LCY bu sebepten özellikle sabah ve akşam pik saatlerinde hafta içi trafik yoğunluğu yaşamakta.
LCY’nin trafik dalga yapısının günün belli iki saat aralığına yığılmış olması bu noktada önemli bir unsur.
Yandaki grafikte de görülebileceği gibi LCY için hem gelen hem de giden uçakların en yoğun olduğu saat aralıkları sabah 07:00-08:00 ve akşam 18:00-19:00 saatleri.
Bu durumu da maalesef yolcu profilinden dolayı kolay kolay değiştirme şansı da yok dolayısıyla büyüme bu açıdan kaçınılmaz.
İkinci sebep ise LCY’nin takip ettiği “20/10” prensibi, buna göre LCY giden yolcular için her zaman havalimanına girişten itibaren 20 dakika içinde uçakta olabilme ve gelen yolcu için de 10 dakika içinde uçaktan inip trene binebilme imkanı vaat ediyor.
Aynı şekilde müşterileri olan havayollarına da 30 dakikalık uçak çevrim süresi taahhüt ediyor. Ancak sürekli artan yolcu ve trafik talebi karşısında LCY’nin buna benzer altyapı genişletme yatırımları olmadan bu gibi imkanları sürdürülebilir olarak garanti edebilmesi hiç kuşkusuz mümkün olmayacaktır.
Son olarak LCY’nin hava tarafı altyapısının artık günümüzde gelişen yeni nesil uçak tiplerine pek uygun olmaması.
Havayollarının giderek tercih ettiği sessiz ve yakıt verimliliği yüksek uçaklar görece daha büyük. Buna örnek olarak, 2016 yılından itibaren, Swiss Air’in yeni teslim aldığı Bombardier C-Series uçaklarından birini LCY hattında kullanacak olması gibi gelişmeler LCY’yi pist-apron ve taksi yolu altyapısını geliştirmeye itmiş durumda.
Ayrıca mevcut durumda LCY, pistine paralel bir taksi yoluna sahip olmadığı için uçaklar dar boğaza yol açarak kalkış için pist başlarına yakın beklemekte ve bazı durumlarda kalkan veya inen uçaklar pisti fazladan boydan boya kat etmek zorunda kalabilmekte.
Tüm bu durumlar LCY’nin pist kapasitesine ve dolayısıyla büyümesine ket vurmakta ve LCY’nin 120.000 uçak trafiği projeksiyonuna engel teşkil etmekte.
Proje için izin süreçlerini 2007 yılında başlatan LCY, genişleme projesini 2019 yılında tamamlamayı hedefliyor.
Comments
2 responses to “Londra City Havalimanı Büyüyor”