Havayolu 101’de geçtiğimiz aylarda Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’nın (IATA Kodu: BEG) özelleştirilmesi ile ilgili ilk adımların atıldığını duyurmuştuk.
Bu bağlamda o tarihlerde Sırp Hükümeti’nin özelleştirme sürecinde takip edilecek metot ile ilgili danışmanlık almak için Fransız Lazard Freres SAS adlı finansal danışmanlık şirketiyle anlaştığını öğrenmiştik.
%16.85 hissesi halka açık olan Belgrade Nikola Tesla Airport Joint Stock Company’nin kalan %83.15 oranındaki hissesinin Sırp Hükümeti tarafından devredilmesi planlanıyor.
Sırbistan yerel basınına göre ise sekiz uluslararası kuruluş bu satış süreciyle yakından ilgili.
Bu şirketler arasında sektörün önemli oyuncuları da yer almakta.
Dünya genelinde 36 havalimanında işletmecilik yapan Fransız VINCI, bölgede Bulgaristan ve Slovenya’da havalimanları işleten ve ülkemizde de Antalya Havalimanı’nda işletmecilik yapan Alman Fraport bu şirketler arasında.
Ayrıca yine Fransız ortağı AdP ile Hırvatistan’daki Zagreb Havalimanı’nı (IATA Kodu : ZAG) işleten Fransız Bouygues Batiment International da BEG ile ilgilenen diğer dev şirketlerden.
Avrupalı şirketlerin yanı sıra Çinli üç firmanın ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden de iki firmanın süreci takip ettiği kaydediliyor.
Ayrıca Sırp kaynaklarına göre hükümet henüz resmi olarak duyurmasa da BEG’nin tüzel yatırımcılara açılması sürecinde satış yoluyla doğrudan özelleştirme ya da bir kısım hisse devri yaparak kamu-özel ortaklığı yoluna gitmek yerine 25 veya 30 senelik bir işletme süresi hakkı ile imtiyaz anlaşması gerçekleştirmeyi düşünüyor.
Lyon Havalimanı, Vinci Tarafından İşletilecek
Fransız VINCI, uluslararası havalimanı pazarındaki genişleme hedeflerini sürdürürken ülkesindeki havalimanı pazarındaki konumunu da giderek sağlamlaştırıyor.
Şirket, Fransız Devleti’nin Fransa’daki ikinci en büyük bölgesel havalimanı olan Lyon Saint-Exupery Havalimanı (IATA Kodu: LYS) ve sadece genel havacılığıa hizmet veren Lyon Bron Havalimanı’nı (IATA Kodu: LYN) işletme imtiyaz hakkını 2047 yılının sonuna kadar elinde bulunduran halka açık limited şirket Aeroports de Lyon (AdL) şirketindeki %60 hissesinin satışı sürecini de yine Fransız ortakları Caisse des Depots ve Credit Agricole Assurances şirketleri ile birlikte kazanan taraf oldu.
Anlaşmanın kısa zaman içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.
AdL’deki diğer %40 hisse ise Lyon Chamber of Commerce and Industry’ye ve bazı yerel idarelere ait.
Böylece çoğunluk hissedar olacak olan VINCI 2047 yılına kadar Fransa’nın Lyon şehrindeki bu iki havalimanının yatırımları, geliştirilmesi ve işletilmesinden de sorumlu olacak.
VINCI her ne kadar AdL’deki devlet hisselerinin tamamını satın alacak olsa da AdL’nin imtiyaz süresi olan 2047 senesinin sonunda havalimanları yine Fransız Devleti’nin kontrolüne geçecek.
VINCI’nin portföyüne kattığı LYS ve LYN’den Aeroports de Lyon şirketi 2015 yılında 53 Milyon Euro konsolide EBITDA elde etmişti.
2015 yılında 8.7 Milyon yolcu ağırlayan LYS’nin piyasa değerinin yaklaşık 900 milyon Euro civarında olduğu tahmin ediliyor ve VINCI ve konsorsiyumunun AdL’in %60 hissesi için yapacağı satın almanın değerinin yaklaşık 540 Milyon Euro olacağı öngörülüyor.
VINCI ve ortaklarının önünde LYS için yaklaşık otuz yıllık bir işletme süresi bulunduğu düşünülürse, söz konusu satın alma işlemi oldukça iyi bir hamle şeklinde yorumlanabilir.
Comments
One response to “Havalimanı Özelleştirmeleri Devam Ediyor”