Avrupa’nın önde gelen düşük maliyetli taşıyıcı Ryanair, İsrail’in başkenti Tel Aviv’i uçuş ağına katıyor.
Ryanair, Tel Aviv seferlerini, önümüzdeki Mart ayının sonunda başlayacak olan yaz tarifesi dönemine planladı.
İşin en ilgi çekici yanlarından bir tanesi, söz konusu seferlerin Tel Aviv ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde bulunan Baf (Paphos) kenti arasında yapılacak olması.
Yılda yaklaşık 2 milyon yolcuya hizmet veren ve askerî – sivil kullanıma açık olan Baf Havalimanı (IATA: PFO, ICAO: LCPH), özellikle tatilini Kıbrıs’ın batısında geçirmek isteyen turistlere hitap ediyor.
Bu yüzden bu nokta, Ryanair tarafından bir merkez olarak kullanılıyor.
Atina, Chania, Londra–Stansted ve Selanik tüm yıl; Brüksel, Kaunas, Krakov, Roma–Ciampino ve Stokholm–Skavsta havalimanları ise yaz tarifesi döneminde Ryanair’in Baf’taki mini uçuş ağı kapsamına alınıyor.
Ve yukarıda da belirttiğimiz üzere, 28 Mart 2017 tarihi itibarıyla Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı da, Baf ile bağlanmış olacak.
Ryanair CCO’su David O’Brien yaptığı açıklamada, Eilat’tan sonra şirketin İsrail’deki ikinci hattı olan Baf – Tel Aviv seferlerinde yılda yaklaşık 100.000 yolcuya ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.
Baf – Tel Aviv seferlerinin başarıya ulaşması halinde, Ryanair’in 40 civarında farklı noktadan Tel Aviv’e sefer başlatacağı da gelen haberler arasında yer alıyor.
Uluslararası havacılık sektörüne aşina olanlar, devletler arası uçuşların son derece sıkı bir biçimde düzenlendiğini bilecektir.
Pek iyi; nasıl oluyor da, İrlanda tescilli bir havayolu şirketi olan Ryanair, Güney Kıbrıs ile İsrail arasında sefer düzenleyebiliyor?
İşin sırrı, Avrupa Birliği ile İsrail arasında imzalanan açık semalar anlaşmasında.
10 Haziran 2013 tarihinde imzalanan anlaşma, taraflar arasındaki hava ulaştırma pazarının tamamen serbestleştirilmesini hedefliyordu.
Bu sayede, herhangi bir Avrupa Birliği havayolu şirketi, İsrail’deki herhangi bir noktaya hiç bir kısıtlama olmaksızın uçuş yapabilme imkânına kavuşmuştu.
Aynı hak, İsrailli taşıyıcılar için de geçerli.
Neticede, uluslararası düzlemdeki serbestleşme havayolu pazarını büyütürken, aynı zamanda ülkeler arasındaki ticaret ve turizmin de gelişmesini sağlıyor.