Çin’in başkenti Pekin’de yapımı devam eden Daxing Havalimanı’nın, 2019 yılının sonlarına doğru hizmete girmesi bekleniyor.
Henüz IATA ve ICAO kodları belli olmayan yeni havalimanı, Pekin kent merkezinin 46 km kadar güneyinde yer alacak.
2019 yılının Mayıs ayında tamamlanması ve sonrasında gerçekleştirilecek deneme sürecinin ardından Eylül ayında hizmete açılması hedeflenen Daxing Havalimanı, yaklaşık 27 km2’lik bir alan üzerinde kurulu olacak.
Havalimanında altısı sivil, bir tanesi askerî kullanım için olmak üzere toplam yedi adet pist bulunacak.
Açılış tarihinde ise bu pistlerin ilk dört tanesi tamamlanmış olacak.
Yıllık 45 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak terminal binasının toplam kapalı alanı ise yaklaşık 700.000 m2. Terminalin yolcu kapasitesi, 2025 yılına gelindiğinde 72 milyona çıkartılacak.
O aşamada havalimanında yılda 2 milyon ton kargo ve 620.000 uçuşa ev sahipliği yapacak.
Nihaî yolcu kapasitesi 100 milyona kadar yükseltilebilecek.
Zaha Hadid Architects mimarlık ofisi ve ADP Ingeniérie firması tarafından tasarlanan terminal binasının, altı kollu radyal bir planı var.
Altı kollu radyal yapı, işlevsellik ve esneklik açısından büyük avantaj sağlayacak. Terminal genelindeki yolcu akışları, merkezde birleşecek.
Bu sayede hem direkt uçuş yapan yolcular için check-in bölgesi ile biniş kapıları arasındaki, hem de transfer yolcular için iniş – biniş kapıları arasındaki mesafe en aza indirgenmiş olacak ve yolcuların yürüme mesafeleri rahatsız edici boyuta çıkmayacak.
Bunun yanı sıra, iç hat – dış hat ayrımı dikey olarak yapılmış durumda. Bu önemli tasarım tercihi, terminalin daha da kompakt bir yapıda olmasının önünü açıyor.
Terminalin içerisinde iki kat gidiş, iki kat geliş için ayrılacak.
13 Ocak 2013 tarihinde resmen onaylanan projede inşaat çalışmaları 26 Aralık 2014 tarihinde başladı.
Toplamda 12 – 14 milyar USD arasında bir meblaya mâl olması beklenen yeni havalimanının Pekin kent merkezi ile bağlantısı 66 km uzunluğundaki bir hızlı metro sistemi ile sağlanacak ve yolcular 30 dakika gibi kısa bir sürede kent içi seyahatlerini tamamlayabilecek.
Daxing Havalimanı böylece, içerisinde bir “çok yüksek hızlı tren” barından ilk havalimanı olma ünvanını kazanacak.
Capital Havalimanı ile Daxing Havalimanı’nın, Pekin’deki havayolu trafiğini nasıl paylaşacağı nihaî olarak belirlenmemekle birlikte, 30 Temmuz 2016 tarihinde yapılan bir açıklamaya göre, China Southern Airlines, China Eastern Airlines, Xiamen Airlines, Skyteam üyesi havayolu şirketleri, Air China ve diğer Star Alliance üyesi havayolu şirketleri yeni havalimanına taşınacak.
Oneworld üyesi şirketler ise faaliyetlerine Capital Havalimanı’nda devam edecek.
Yeni havalimanının hizmete girmesiyle birlikte, mevcut Capital Havalimanı’nın üzerindeki yoğunluk baskısı da büyük oranda hafiflemiş olacak.
Comments
One response to “Pekin Daxing Havalimanı”