Hong Kong Airlines, “Kuşak ve Yol” (One Belt and One Road) şeklinde adlandırılan ve Asya ile Avrupa arasındaki ticaret ve ulaşım bağlantılarını geliştirmeyi hedefleyen Çin devlet politikası çerçevesinde işbirliği yapabileceği ortak arıyor.
Şirketin başkan yardımcısı Tang King-shing yaptığı açıklamada, Çin ile Kuşak ve Yol inisiyatifinde belirtilen ülkeler arasında doğrudan uçuş sayısının çok az olduğu ve bu durumun kendileri için bir büyüme fırsatı olduğunu belirtti.
King-shing ayrıca, bir yandan şirketin filosunu büyüterek, diğer yandan da yabancı havayolu şirketleriyle işbirlikleri yaparak, Kuşak ve Yol inisiyatifi kapsamında doğması muhtemel fırsatları yakalamak istediklerinin altını çizdi.
Hong Kong Airlines ayrıca, özellikle orta-uzun menzilli pazarlarda yeni hatlar açmayı planlıyor.
Şirket ilk aşamada Hindistan, Kazakistan ve Endonezya’ya odaklanmış durumda.
Bunlara ilave olarak Hong Kong ile Maldivler arasında tarifeli seferlere başlnaması da planlanıyor.
Yine Kuşak ve Yol inisiyatifi çerçevesinde kendisine yeni pazarlar bulmak isteyen Hong Kong merkezli bir diğer taşıyıcı Cathay Pacific ise son dönemde İran’a eğilmekte.
Hong Kong Airlines halihazırda İstanbul Atatürk Havalimanı’na kargo uçaklarıyla sefer düzenlemekte.
Çin’in Kuşak ve Yol inisiyatifinde İstanbul’un önemli bir aktarma noktası olarak tanımlandığı düşünüldüğünde, Hong Kong Airlines’ın Türkiye’deki işbirliklerini geliştirebileceği düşünülebilir.
Havayolu Sektörü ve Kuşak ve Yol İnisiyatifi
Asya ile Avrupa arasındaki ticaret ve ulaşım bağlantılarını geliştirmeyi hedefleyen Çin devleti, bu hususta çalışan şirketlere destek vermeyi ihmal etmiyor.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Temmuz ayında, China Eastern, Air France-KLM Group’un %10 oranında hissesini satın alacağını duyurmuştu. Böylece, Çin devletinin sahip olduğu üç büyük havayolu şirketinden bir tanesi ilk kez yabancı bir şirkete ortak oldu.
China Eastern’ın yaklaşık 440 milyon USD ödediği bu ortaklık aynı zamanda, Asya ile Avrupa arasındaki ticaret ve ulaşım bağlantılarını geliştirmeyi hedefleyen Çin devlet politikası ile de uyumlu.
Kuşak ve Yol inisiyatifi, sektörün havacılık dışı işlerinde de kendisini gösteriyor.
Yine geçtiğimiz yaz aylarında, Çinli havacılık ve lojistik devi HNA Group, dünyaca ünlü duty-free işletmecisi Dufry‘deki payını artırarak, %4,7’den %20,9’a yükseltmiş ve Dufry’nin en büyük hissedarı konumuna gelmişti.
HNA Group ayrıca, Singapur merkezli lojistik firması CWT‘yi satın almak amacıyla, 1 milyar USD tutarında bir teklif yapmış ve söz konusu teklif, HNA’nın Singapur merkezli şirketi “HNA Belt and Road Investments” aracılığıyla gerçekleştirilmişti.
Bununla birlikte, Çin merkezî yönetiminin son dönemde Çinli firmaların yurt dışına yaptıkları yatırımları dizginleme ve daha sıkı denetleme yönünde adımlar attığı da bir gerçek.
Neticede Türkiye olarak, coğrafî konumumuzun avantajlarını ön plana çıkarmaya ve bu gibi fırsatları yakından takip ederek değerlendirmeliyiz.