Ticarî havayolu sektöründe rekabet denildiğinde ilk akla gelmesi gereken yer Britanya ve İrlanda olmalı herhalde.
Bir zamanlar sadece British Airways ve Aer Lingus’un kanatlarını gerdiği bu bölge, 1990′larda Avrupa’da yaşanan “düşük maliyetli havayolu devriminin” çıkış noktası oldu.
Taşıdıkları yolcu sayısı bakımından gerek Avrupa gerekse dünya genelinde zirveye oynayan easyJet ve Ryanair gibi iki “low-cost” devinin topraklarında küçük şirketlere de yer var hâlâ.
İşte bunlardan bir tanesi, Aer Arann adlı kökü 1970 yılına dayanan bölgesel havayolu şirketi.
Şu anda Britanya’da Dublin ve Cork çıkışlı olarak 20 – 25 civarında noktaya sefer yapan şirket, tarihi boyunca kendi çapında bir çok başarıya imza atmış.
2009 yılında 1,3 milyon civarında yolcu taşımış.
Şirket çok uzun zamandır Avrupalı turboprop üretici ATR ile iş birliği içerisinde.
Mevcut ATR 42 ve 72-200′ler kademeli olarak elden çıkartılarak filo yeni nesil ATR 72-500′lerle donatılıyor.
Web sitesinde verilen bilgiye göre, bir ATR 72′nin 370 km’lik uçuş boyunca sarf ettiği akaryakıt miktarı, bir Boeing 747′nin 10 dakikalık taksi boyunca harcadığına eşit!
Aer Arann için son dönemdeki en önemli gelişme, bu yılın Ocak ayında başlayan Aer Lingus iş birliği.
Bu tarihten itibaren Aer Arann, “Aer Lingus Regional” markası altında Aer Lingus’a bölgesel çapta hizmet vermeye başlamış.
ATR 72-500 tipi uçakların tahsis edildiği bu “franchise” anlaşması ile Aer Lingus’un ana hatlarının beslenmesi amaçlanıyor.
Geçtiğimiz günlerde ülkemizde BoraJet adlı yeni bir havayolu şirketi göklere merhaba dedi.
Türkiye’deki bölgesel havayolu taşımacılığını geliştirmeyi misyon edinen şirketin filosunda, tesadüf müdür, dört adet ATR 72-500 bulunuyor.
Web sitesi şu an için pek verimli çalışmayan şirketin hangi noktalara uçuş yaptığını tam olarak tespit edemedim ama ilk aşamada İstanbul Sabiha Gökçen çıkışlı olarak 5 – 6 noktaya uçmayı planladıklarını sanıyorum.
Ve acaba diyorum, gerçekten de bölgesel havayolu işinde başarılı olmuş bir BoraJet, tıpkı Aer Arann gibi büyük şirketlere franchise şeklinde hizmet veren bir havayolu şirketi haline dönüşebilir mi?
70 küsur milyon insanın yaşadığı ülkemiz için bölgesel havayolu şirketleri gerçekten elzem.
Umarım bu deneme başarıya ulaşır.