2008-2009 yıllarında dünyayı kasıp kavuran, günümüzde de etkilerinin devam ettiği son haftalarda Avrupa Birliği bünyesinde yaşanan sıkıntılardan anlaşılan küresel mâlî krizden en fazla zarar gören ülkelerin başında Singapur geliyordu.
2009 yılının özellikle ilk yarısında hızla küçülen Singapur ekonomisindeki toparlanma devam ediyor.
İşte bu toparlanmanın en önemli göstergelerinden bir tanesi, Singapur’un ünlü Changi Havalimanı’ndaki trafik rakamları.
Nisan ayında geçen seneye nispeten %12,6 oranında artan yolcu sayısı, 3,28 milyon mertebesine ulaştı. Hem de İzlandalı yanardağ sebebiyle Singapur – Avrupa arasında yaşanan %8′lik düşüşe rağmen.
Nisan ayında taşınan kargo miktarında ise %16,3 oranında artış sağlanmış. Zaten Singapur’u Singapur yapan, kargo taşıması açısında bölgede bir aktarma merkezi durumunda olması.
Bu açıdan bakıldığında kargo miktarında gerçekleşen yüksek oranlı artış önemli.
Yolcu trafiğinin detaylarına baktığımızda dikkati en fazla çeken nokta, düşük maliyetli taşıyıcıların (low cost carrier) yakaladığı artış oranı.
Network taşıyıcıların Changi’de taşıdığı yolcu sayısı miktarındaki artış %7 oranında kalırken, düşük maliyetli taşıyıcılarda bu oran %39′u bulmuş. Havayolu sektöründeki genel eğilimin Singapur’a bir yansıması olsa gerek.
Bir de Atatürk Havalimanı’nın DHMİ web sitesinden edindiğimiz Nisan 2010 sonuçlarına bakalım:
Yolcu trafiği geçen yıla nispeten %2,5 oranında artarak 2,5 milyon seviyesine yükselmiş.
Kargo trafiği geçen yıla nispeten %14 oranında artarak 64 ton seviyesine yükselmiş.
Kargo miktarındaki bu dramatik artış, son aylarda yeniden yükselişe geçen dış ticaret hacmi sebebiyle gerçekleşmiş olabilir.
Yolcu sayısındaki artışın düşük kalmasında ise yanardağ krizinin etkili olduğu düşünülebilir.