İstanbul Yeni Havalimanı şantiyesinde geniş kapsamlı bir “İşletmeye Hazırlık ve Havalimanı Transferi” (ORAT) toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantıya başkanlık eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka’nın açılış konuşmasının ardından DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Funda Ocak konu ile ilgili olarak bir bilgilendirme konuşması yaptı.
Daha sonra İGA Genel Müdürü Kadri Samsunlu İstanbul Yeni Havalimanı ile ilgili genel bilgiler verdi.
İGA Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Büyükkaytan bugüne kadar ORAT konusunda yapılanlarla ilgili bir sunum yaptı. Sunumdan sonra toplantı karşılıklı soru cevap şeklinde devam etti.
Toplantıda, UDH Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Bahri KESİCİ, Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali ULUTAŞ, İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, DHMİ yöneticileri, AYGEM, Karayolları, Meteoroloji, THY, TGS, Havaş, Çelebi gibi kuruluşların yöneticileri de hazır bulundular.
Havalimanı Nasıl Taşınacak?
Plana göre, taşınma operasyonu 29 Ekim 2018 tarihindeki açılışın ardından 30 ve 31 Ekim tarihleri arasında yapılacak.
Tüm operasyon 48 saat içinde tamamlanacak. İki gün boyunca İstanbul Atatürk ve Yeni Havalimanı’na yabancı havayolları sefer yapmayacak. Bu dönem için yabancı şirketler bilet satışlarını durdurdular.
Plana göre Türk Hava Yolları taşınma operasyonunu 18 saatte tamamlayacak. Bu süreç içinde THY herhangi bir uçuş yapmayacak.
Onur Air, AtlasGlobal gibi İstanbul Atatürk Havalimanı merkezli özel havayolları ise 12 saat boyunca uçmayacak.
THY’nin 18 saat, özel havayollarının ise 12 saatlik bir süre boyunca tüm uçakları Atatürk Havalimanı’ndan kalkacak ve Yeni Havalimanı’na iniş yapacak.
31 Ekim 2018 tarihinden itibaren, yeni havalimanı saatte 35 iniş ve kalkışa açık olacak.
Aynı dönemden itibaren Atatürk Havalimanı da saatlik 5 iniş ve 5 kalkış olarak iş jetleri ile kargo uçaklarına hizmet verecek.
ORAT Nedir?
ORAT (Operational Readiness and Airport Transfer) veya Türkçe söylenişiyle işletmesel hazırlık ve havalimanı taşınması, özellikle yeni inşa edilen havalimanları veya terminal binaları için kullanılan bir tanımlamadır.
ORAT süreci, tüm havalimanı veya terminal binasının işletme dönemine hazırlığının yanı sıra, yukarıda da belirttiğimiz üzere ilgili tüm birimlerin taşınmasını da içermektedir.
Bagaj yönetimi sistemi, yangın alarmı, havalimanı operasyon yönetimi gibi unsurlar, ORAT sürecinin en temel noktalarıdır.
Tüm sistemler her türlü ayrıntısına kadar farklı bir çok senaryo dahilinde test edilir.
ORAT programı boyunca personelin, süreçlerin, altyapının, sistemlerin, arayüzlerin ve işletme yönetiminin birbirleriyle tam bir uyum içerisinde çalışır hale getirilmesi esas hedeftir.
Teknolojik açıdan karmaşık olan ve tasarım sınırlarını zorlayan sistemler, açılış öncesinde son derece kapsamlı bir biçimde test edilmelidir.
Farklı bir çok ekip, ORAT sürecinde ortak bir biçimde hareket etmek durumundadır. Bu sebeple güçlü bir liderlik, ORAT programının olmazsa olmazlarındandır.
Personelin yeni çalışma ortamına alışma, âşina olma süreci ve eğitimler, bir başka kritik husustur.
31 Ekim 2017 tarihinde hizmete giren Singapur Changi Havalimanı – Terminal 4 ve 18 Ocak 2018 tarihinde hizmete giren Seul Incheon Havalimanı Terminal 2, son dönemde gerçekleştirilen son derece başarılı iki ORAT örneğidir.
Changi Havalimanı’nda 2014 yılının ilk aylarında başlayan Terminal 4 inşaatı, üç seneden az bir süre içerisinde gerçekleştirilerek, 16 Aralık 2016 tarihinde tamamlanmıştı.
O tarihten bir kaç ay önce, Ekikm 2016’da başlayan denemeler, yaklaşık bir yıl sürmüştü. ORAT sürecinin yolcu denemelerine, Havayolu 101 ekibi olarak biz de katılmıştık.
Son 25 sene içerisinde sivil havacılık sektöründe gerçekleştirilen önemli ORAT programları şu şekildedir:
- Münih Havalimanı (1992)
- Denver Havalimanı (1995)
- Hong Kong Havalimanı (1998)
- Kuala Lumpur Havalimanı (1998)
- Seul Incheon Havalimanı (2001)
- Toronto Havalimanı Terminal 1 (2004)
- Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı (2006)
- Pekin Havalimanı Terminal 3 (2007)
- Londra Heathrow Terminal 5 (2008)
- Dubai Havalimanı Terminal 3 (2008)
- Delhi Havalimanı Terminal 3 (2010)
Seul Incheon Terminal 2, Abu Dabi Mid-field Terminal ve Pekin Daxing Havalimanı, önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilmesi planlanan diğer önemli hazırlık ve taşınma programları arasında yer almaktadır.
İstanbul Atatürk Havalimanı’nın, İstanbul Yeni Havalimanı’na taşınma süreci ise (29 Ekim 2018), sivil havacılık sektörünün gelmiş geçmiş en büyük ORAT programı olacaktır.
Comments
One response to “İstanbul Yeni Havalimanı’nda “ORAT” Toplantısı”