2017 yılının başlarında New York JFK Havalimanı’nda dünyanın ilk hayvan terminali hizmete girmişti.
Racebrook Capital adlı özel bir girişimci firmaya ait olan terminale, Nuh’un Gemisi’nden mülhem, “Ark” adı verilmişti.
Havalimanınn Kargo-D bölgesinde yer alan ve 16.500 m2 kapalı alana sahip olan Ark, 65 milyon USD’ye mâl olmuştu.
Küçük bir kediden, büyükçe bir ata kadar farklı bir çok hayvanın 24 saat hizmet alabildiği yeni terminalde, misafirlerin konforu için her şey düşünülmüştü.
Bu sıra dışı tesisin hedef kitlesini, uçağın kabininde değil de, kargo bölümünde seyahat eden hayvanlar oluşturuyordu.
Böylelikle hem hayvanların hem de sahiplerinin, uçuş öncesinde ve sonrasında yaşadıkları gerginliğin en aza indirilmesi hedefleniyordu.
Özellikle yarış atı pazarına odaklanan Ark tesislerinde, 48 adet özel olarak tasarlanmış ahır bulunuyordu. Zira ABD’ye yurt dışından getirilen milyonlarca Dolarlık yarış atlarının, ülkeye giriş yapmadan önce üç gün boyunca karantinada beklemesi gerekiyor.
Zaten Ark’ın en fazla gelir beklediği operasyon da buydu. Zira yılda 3.500 civarında at, New York JFK Havalimanı kanalıyla ABD’ye giriş yapıyor.
Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı.
Dünyanın ilk hayvan terminali ve tam teşekküllü karantina merkezi şeklinde duyurularak bundan bir sene önce hizmete giren tesis, bomboş kaldı.
Tesisin sahibi John J. Cuticelli Jr, işlerin böyle gitmesi halinde Ark’ı kapatacağını açıkladı.
Cuticelli ayrıca, New York JFK Havalimanı işletmecisi Port Authority of New York and New Jersey ve ABD Tarım Bakanlığı’ını mahkemeye verdi.
Cuticelli’iye göre, söz konusu tesisle ilgili yatırım kararını alırken, hem havalimanı işletmesinden hem de bakanlıktan, münhasırlık konusunda teminat almıştı.
Yani JFK Havalimanı’na getirilen hayvanların, özellikle de atların ülkeye girişinde, kendi tesisine yönlendirme yapılacaktı.
Atlar bunun yerine hâlâ, Tarım Bakanlığı tarafından işletilen ve New York’un 150 km kadar kuzeyindeki Newburgh’ta yer alan karantina tesisine götürülüyor.
Müşteriler, Ark’ın fiyatlarının çok yüksek olması sebebiyle, 40 yıllık eski tesisi tercih ettiklerini belirtiyor. Mevcut tesis varken, havalimanında böyle bir yatırımın yapılmasını gereksiz bulanlar da var.
Neticede, ilk bakışta oldukça makûl ve kârlı gibi görünün bu yatırım, mahkemelik olmuş durumda.
Hayvanlar için oldukça konforlu gibi görünen bu tesis bakalım adına yaraşır bir çeşitliliğe kavuşabilecek mi?