Yeni uçaklar, deri koltuklar, geniş iç mekan, her koltuğun arkasında canlı TV yayımlarını izlemeye yarayan ekranlarıyla 2000 yılında seferlerine başlayan JetBlue, düşük maliyetli taşıyıcı kategorisinin parlayan bir yıldızı olmaya devam ediyor.
Şu ana kadar kabin içinde çerez ve alkolsüz içecek dışında bir ikram sunmayan havayolu şirketi, 3 saat 45 dakikanın üzerindeki uçuşlarda soğuk yiyecek satışına başlayacak.
Yolcular, en ucuzu 6 Dolar olmak üzere beş farklı seçenekten bir tanesini tercih etme imkânına kavuşacak.
Sıcak mönü sunulması ise söz konusu değil.
Çünkü JetBlue uçaklarında mutfak (galley) bulunmadığından yiyecekleri ısıtmak mümkün olmuyor.
Bilindiği üzere düşük maliyetli havayolu iş modeli denince akla gelen ilk şey, uçuş esnasında ücretsiz ikram verilmiyor olması.
Ryanair gibi şirketler kabin içinde yaptıkları ikram satışlarını önemli bir gelir kalemi olarak görüyor.
Zaten bilet geliri dışında farklı bir çok unsurdan gelir elde etmeye çalışan bu gibi havayolu şirketleri, böylesi ek gelirleri (ancillary revenue) geliştirmek adına özel çalışmalar yapıyorlar.
Ancak Jet Blue’da durum farklı. Kabin içi ikram satışlarını yolcularından gelen istek üzerine başlatma kararı alan şirket yöneticileri, bu işi neredeyse maliyetine yapacaklarını belirtiyor.
JetBlue için ek gelir kategorisinin en önemli kalemi, “ilave diz mesafesi” olarak tanımlayabileceğimiz nispeten geniş koltuk aralıkları.
JetBlue filosundaki standart kabin düzeninde 34 inç olan diz mesafesi, bazı koltuklarda 38 inç’e kadar çıkabiliyor.
Bu sayede uçağın ilk dört – beş sırası ve acil çıkış kapısı önündeki koltuklarda oturmak isteyenler, uçuş başına ek 10 Dolar ödeyerek bu koltuklarda oturma fırsatını yakalayabiliyor.
Şu an yılda 75 milyon Dolar gelir sağlayan “ilave diz mesafesi” satışlarının önümüzdeki dönemde 90 milyon Dolar’a kadar yükselmesi bekleniyor.
JetBlue’da diz mesafeleri bu seviyede.
Bir de kendisini “network” taşıyıcı olarak konumlandıranlara bir bakalım dedik. Bir de ne görelim!
Koca koca geniş gövdeli uçaklarda 32-33 inç mertebesinde diz mesafeleri.
JetBlue’yu, “düşük maliyetli iş modeli, yolcuya kötü hizmet sunmak anlamına gelmez” şeklindeki şirket politikası sebebiyle bir kez daha tebrik ediyoruz.