Havayolu sektöründe geleceğe ilişkin yapılan tüm yolcu sayısı tahminlerinde, en fazla artışın Asya-Pasifik bölgesinde meydana geleceği ön görülmekte.
Asya-Pasifik, önümüzdeki 20 yıl içerisinde yıllık ortalama yolcu sayısı artışı bakımından Orta Doğu ve Afrika’nın arkasında kalsa da, yolcu sayısındaki mutlak değer açısından çok büyük bir farkla ilk sırada yer alacak.
IATA’nın yaptığı bir çalışmaya göre, Asya-Pasifik’te 2016 yılında 1,4 milyar mertebesinde olan yolcu sayısı (gidiş-dönüş bazında), 2036 yılı sonunda 3,5 milyara ulaşacak.
Bir başka deyişle, 2036 yılına gelindiğinde, günümüze nispeten Asya-Pasifik’te yılda 2 milyar civarında daha fazla yolcu uçakla seyahat ediyor olacak.
Böylesine muazzam bir artışın beklendiği bölgedeki havalimanları, gelecekteki kapasite ihtiyacını karşılamaya yönelik projelerini ardı ardına açıklamaya devam ediyor.
Kuala Lumpur Havalimanı
Yolcu sayısı bakımından dünyanın en büyük havalimanları sıralamasında 23. sırada yer alan Kuala Lumpur Havalimanı, terminal kapasitesini artırmak amacıyla kolları sıvadı.
Halihazırda yıllık 75 milyon yolcu kapasitesine sahip olan havalimanı, önümüzdeki 10 ilâ 20 yıl arasında bunu ikiye katlayarak 150 milyona yükseltmeyi planlıyor.
Malezya Havalimanları CFO’su Raja Azmi Raja Nazuddin yaptığı bir açıklamada, söz konusu kapasite hedefine yönelik optimizasyon ve genişleme çalışmalarına başladıklarını kaydetti.
Projenin maliyeti hakkında ise herhangi bir bilgi verilmedi.
2017 yılında 58 milyondan fazla yolcuya hizmet veren Kuala Lumpur Havalimanı’nın, 2-3 sene içerisinde kapasite sınırlarına ulaşması bekleniyor.
Tayland’daki Havalimanları
Asya’daki hızlı yolcu artışı hızına ayak uydurmaya çalışan bir başka ülke ise özellikle Avrupalı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Tayland.
Tayland hükümeti tarafından onaylanan ve 5,5 milyar USD’ye mâl olması beklenen proje çervesinde ülkedeki altı havalimanının kapasitesi artırılacak.
Bangkok’ta bulunan Suvarnabhumi ve Don Muang ile birlikte Hat Yai, Chiang Mai, Chiang Rai ve Phuket havalimanları genişletilecek.
Ülkedeki havayolu trafiğinin %90’ını oluşturan bu altı havalimanının günümüzdeki toplam yolcu kapasitesi 70 milyon civarında. 2030 yılında bitirilmesi hedeflenen projeyle birlikte bu kapasite 150 milyona yükselecek.
Durumu en fazla aciliyet arz eden Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı’nda çalışmalar başladı bile.
İlk aşamada 216.000 m2 kapalı alana sahip yeni bir terminal binası ile birlikte, mevcut terminal binasına 60.000 m2’lik bir ek yapılacak.
Bu sayede havalimanının yolcu kapasitesi 2019 yılında 60 milyona, 2021 yılında ise 90 milyona yükseltilecek.
Ancak şunu hemen belirtelim ki, Suvarnabhumi Havalimanı’nı kullanan yolcu sayısı 2017 yılında 60 milyonu aşmış durumda.
Pekin Daxing Havalimanı
Asya-Pasifik bölgesindeki büyümenin baş rol oyuncusu kolayca tahmin edileceği üzere Çin olacak.
Günümüzde Çin’deki havalimanlarını 600 milyon civarında yolcu kullanırken, 2036 yılında bu sayı 1,5 milyarı bulacak.
Dolayısıyla ülke genelinde devam eden bir çok yeni havalimanı inşaatı veya genişletme projesi mevcut.
Bunların arasında en fazla bilinen ve merakla bekleneni, ülkenin başkenit Pekin’de yapımı süren Daxing (Daşing şeklinde okunuyor) Havalimanı.
2019 yılının sonlarına doğru hizmete girmesi hedeflenen Daxing Havalimanı, Pekin kent merkezinin 46 km kadar güneyinde yer alacak ve yaklaşık 27 km2’lik bir alan üzerinde kurulacak.
Havalimanında altısı sivil, bir tanesi askerî kullanım için olmak üzere toplam yedi adet pist bulunacak ve açılış tarihinde bu pistlerin ilk dört tanesi tamamlanmış olacak.
Yıllık 45 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak terminal binasının oturma alanı (footprint) 313.000 m2; toplam kapalı alanı ise yaklaşık 700.000 m2.
Terminalin açılış günü 45 milyon olacak yolcu kapasitesi, 2025 yılına gelindiğinde 72 milyona çıkartılacak. İhtiyaç duyulması halinde nihaî yolcu kapasitesi 100 milyona kadar yükseltilebilecek.
Singapur Changi Havalimanı
62,2 milyon yolcuyla bu bakımdan dünyanın en büyük 18. havalimanı olan Singapur Changi’de de geleceğe yönelik çalışmalar hızla devam ediyor.
Changi Havalimanı 2017 yılının Ekim ayında Terminal 4 binasını hizmete sokmuştu.
Terminal 3’ün açılışından yaklaşık 10 yıl sonra devreye giren Terminal 4 ile birlikte Singapur Changi Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesi 66 milyondan 82 milyona yükselmişti.
Bununla yetinmeyen havalimanı geçtiğimiz günlerde de yeni inşa edilecek Terminal 5’in tasarım ve mühendislik danışmanlarını seçerek. Changi’yi 2020’li yıllara ve ötesine taşıyacak genişleme projesinin tasarım sürecini başlatmıştı.
Changi Havalimanı Terminal 5 projesi aslında Changi East adlı projenin bir parçası.
Changi East kapsamında terminal binasının yanı sıra üçüncü bir pist, kargo tesisleri, diğer destek üniteleri ve kent içi ulaşım gibi bir çok önemli unsur bulunuyor.
2025 yılında hizmete girmesi hedeflenen Terminal 5 ve üçüncü pist ile birlikte, Changi’nin yıllık yolcu kapasitesinin ilk aşamada 135 milyon, daha sonra ise 150 milyona ulaşacağı hesaplanıyor.
Terminal 5’in tek başına yolcu kapasitesi, 50 milyon mertebesinde olacak.
Changi, 2017 yılında 62,2 milyon yolcu ağırladı ve 2 milyon tondan fazla kargoya hizmet verdi.
Meydanı kullanan 100’den fazla havayolu şirketi, 100 farklı ülkede 400 civarında noktayı Singapur’a bağlıyor.
Changi’de hemen hemen her 100 saniyede bir kalkış yapılıyor.
Tokyo Narita Havalimanı
Yolcu sayısı bakımından Haneda’nın ardından Japonya’nın ikinci büyük havalimanı olan Narita’ya (NRT), üçüncü bir pist inşa edilmesi planlanıyor.
Dört üyeli değerlendirme kurulunun geçtiğimiz Mart ayında aldığı karara göre, Narita Havalimanı’na üçüncü bir eklenmesinin yanı sıra, mevcut iki pistten kısa olanın da boyu uzatılacak.
Yeni pist 3.500 metre uzunluğunda olacak ve şu anki kısa pistin (B Pisti) güneyine inşa edilecek.
2.500 metre uzunluğundaki B Pisti’nin boyu da 3.500 metreye çıkarılacak.
Söz konusu inşaat çalışmalarının 2028 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor.
Bunlara ilave olarak, havalimanının çalışma saatleri de artırılacak.
Havayolları Narita’da halihazırda 06:00-23:00 saatleri arasında iniş – kalkış yapabiliyor. 2028 yılından itibaren 05:00-00:30 saatleri arasında burada operasyon yapmak mümkün hâle gelecek.
Bir başka deyişle, hizmete girdiği 1978 yılından bu yana Narita’nın çalışma saatleri ilk kez değişmiş olacak.
Tüm bu gelişmeler sayesinde, Narita’nın yıllık 300.000 olan slot sayısı da 500.000’e yükselecek.
Tokyo Narita Havalimanı’na yeni bir pist inşa edilerek operasyon saatlerinin uzatılmasının temelinde, bölgedeki diğer havalimanlarıyla olan rekabet yatıyor.
Özellikle Seul Incheon ve Singapur Changi havalimanlarının planlı bir biçimde sürekli büyümesi ve Çin’de inşa edilmekte olan yeni havalimanları, Narita’nın da böyle bir hamle yapmasını mecbur kıldı.
Yılda 40 milyon civarında yolcuya hizmet veren Narita’nın kargo hacmi 2,3 milyon tonu buluyor. Yolcu sayısı bakımından dünyada 49. sırada bulunan Narita, kargo trafiğine göre ise 8. sırada yer alıyor.
Dolayısıyla bu konumunu kaybetmek istemeyen ve hatta daha da geliştirmeyi amaçlayan Narita’nın kapasitesinin artırılması, kaçınılmaz hale gelmişti.
Hong Kong Havalimanı
73 milyona yaklaşan yolcu sayısı ile 2017 yılında dünyanın en işlek 8. havalimanı konumundaki Hong Kong, son derece iddialı olan genişleme çalışmalarına çoktan başlamış durumda.
1990’lı yıllarda deniz üzerine inşa edilerek yapılan Hong Kong Havalimanı’nın genişlemesi de yine denizde gerçekleşiyor.
Proje çerçevesinde üçüncü bir pist ve yeni bir terminal binasının inşaat çalışmaları sürüyor.
Bunlara paralel olarak, terminaller arasında yolcu akışını sağlayacak olan APM (Automated People Mover) sistemi, yeni bir bagaj işleme sistemi (Baggage Handling System), mevcut Terminal 2 binasının genişletilmesi işleri ve ilgili tüm diğer altyapı sistemleri hayata geçirilecek.
Üçüncü pistin ve yeni terminal binasının deniz dolgusu üzerine inşa edileceği, tam 6.500 dönümlük alanda deniz dolgusu yapılacağı düşünüldüğünde, Hong Kong Havalimanı genişleme projesinin, adeta sıfırdan bir havalimanı yapmaktan bile daha zorlayıcı olduğu söylenebilir.
Genişleme projesinin toplam maliyetinin ise 142 milyar HKD, yani yaklaşık 18 milyar ABD doları tutarında olacağı tahmin ediliyor.
Bu miktarın yaklaşık %40 oranındaki bölümü (4,5 milyar USD) deniz dolgusu ve zemin ıslah işleri için harcanacak.
1 Ağustos 2016 tarihinde resmen başlayan inşaat çalışmasının, 2024 yılında tamamlanması öngörülüyor.
Neticede Hong Kong Havalimanı’nın yolcu kapasitesinin 100 milyona, kargo işleme hacminin ise 9 milyon tona ulaşması planlanıyor.
Comments
One response to “Asya’daki Havalimanları Büyüyor”