2018, havayolu sektöründe son yıllarda yakalanan olumlu gidişin aksine, uçuş emniyeti açısından sıkıntılı bir yıl oldu.
Sadece yolcu ve kargo uçaklarını değerlendirmeye kattığımızda, 15 farklı kazada toplam 556 kişi hayatını kaybetti.
2017 yılında ise 10 kazada 44 kişi hayatını kaybederken, bu açıdan bir rekora imza atılmıştı.
Yine de 2018, ölümlü kaza sayısı bakımından tüm zamanların en emniyetli 3. ve can kaybı sayısı bakımından ise 9. yılı oldu.
Aralarında Trabzon Havalimanı’nda iniş sonrası pistten çıkan Pegasus uçağının da bulunduğu ufak tefek kazalarla başlayan yeni yılın ilk büyük can kayıplı olayı, Rusya’da yaşandı.
Moskova’nın Demodedovo Havalimanı’ndan kalkan Antonov An-148 tipi bir yolcu uçağı, havalandıktan kısa bir süre sonra düştü. Kazada, 65’i yolcu ve 6’sı mürettebat olmak üzere toplam 71 kişi hayatını kaybetti.
Yılın ikinci büyük kazası İran’da meydana geldi.
Aseman Airlines’a ait ATR 72-200 tiipi bir uçak, Tahran – Yasuj seferini yapmaktayken dağa çarptı.
Kazada, 60’ı yolcu ve 6’sı mürettebat olmak üzere toplam 66 kişi hayatını kaybetti.
2018’in ses getiren diğer iki büyük kazası Küba’nın başkenti Havana ve Endonezya’nın başkenti Cakarta’da yaşandı.
Havana’daki kazada 113, Cakarta’daki kazada ise 189 kişi öldü.
Her iki kazada da uçak tipi Boeing 737’ydi.
Ancak Havana’daki uçak 39 yaşındayken, Cakarta’daki sadece üç aylık bir 737 MAX 8 tipindeydi.
Yılın bir diğer sıra dışı olayı, İsviçre dağlarında meydana geldi.
1939 yılında üretilen ve gösteri uçuşlarında kullanılan Junkers Ju-52 tipi üç motorlu uçak, henüz belirlenemeyen bir sebeple 4 Ağustos 2018 tarihinde düştü.
Toplam 20 kişi (3 mürettebat + 17 yolcu) hayata veda etti.
Havayolu Seyahati, En Emniyetli Ulaşım Şekli
Her ne kadar meydana gelen kazalar sansasyonel olsa da, kat edilen mesafeyi, taşınan yolcu sayısını ve uçuş miktarını düşündüğümüzda, havayolu seyahati en emniyetli ulaşım şekli olma özelliğini koruyor.
Yılda yaklaşık 38 milyon yolcu uçağı seferi yapıldığı düşünüldüğünde, ölümlü kaza oranının “2,5 milyon uçuşta 1” olduğu söylenebilir.
Her yıl 7-8 milyar kişinin uçakla seyahat ediyor. Bu çerçevede, yıllar içerisinde uçuş emniyetinin ne denli gelişmiş olduğu daha iyi anlaşılıyor.
Bu olumlu istatistiki sonucun sürpriz olmadığını belirten ASN Başkanı Harro Ranter, 1997 yılından bu yana yolcu uçaklarının karıştığı kazaların sayısında sürekli bir düşüş olduğunun altını çizerken, özellikle ICAO, IATA, Flight Safety Foundation gibi uluslararası kurumların ve tabii ki havacılık sektörünün çabalarının bunda önemli payı olduğunu söylüyor.
Havayolu 101 olarak biz de sektöre maşallah diyor, sıfır kaza istatistiklerinin haberini yapacağımız günlerin gelmesini temenni ediyoruz.