Yolcu sayısı bakımından Avrupa’nın en büyük havayolu Ryanair, Laudamotion’daki hisse payını %100’e yükselterek bu şirketin tamamına sahip oldu.
Hatırlanacağı üzere Ryanair, önce 2018 yılının Mart ayında Laudamotion’ın %25 oranında hissesini satın almış; yıl içerisinde bu payını %75’e yükseltmişti.
Bu işlem için Ryanair’in Niki Lauda’ya ne kadarlık bir ödeme yaptığı ise açıklanmadı.
Bununla birlikte Niki Lauda, özellikle Avusturya’daki etkin bağlantılarının sağladığı faydalar sebebiyle, en azından bir süre daha şirketin yönetim kurulu başkanlığını yapmaya devam edecek.
Laudamotion’ın filosunda halihazırda yedisi Airbus A320 ve dördü Airbus A321 tipinde olmak üzere toplam 11 uçak bulunuyor.
Bu sayının önümüzdeki yaz aylarında önce 24’e, 2020 yılında da 30’a yükseltilmesi planlanıyor.
Filoya yeni katılacak uçakların tamamı Airbus markasına ait olacak.
Aynı dönemde yıllık yolcu sayısının da altı milyona çıkarılması hedefleniyor.
Ryanair vs. Lufthansa
Ryanair’in bu hamlesi Lufthansa’nın canını sıkacağa benziyor.
Zira son iki yıldır Frankfurt Havalimanı’nda hızla büyüyen Ryanair, Laudamotion’ı satın alarak bu kez Avusturya’da Lufthansa’nın karşısına çıkmış oluyor.
Yani 11 uçaklık küçük bir şirket gibi görünse de Laudamotion, özellikle Viyana, Münih ve Palma de Mallorca havalimanlarında sahip olduğu slotlar sebebiyle oldukça stratejik bir konuma sahip.
Önümüzdeki aylarda filo büyürken, şirketin Viyana’daki konuşlandırdığı uçak sayısı dörtten sekize çıkacak.
Ayırca Düseldorf’ta yedi, Stuttgart’ta üç ve Palma de Mallorca’da iki uçak operasyon yapacak.
Böylece sadece Avusturya değil, Almanya’nın iki önemli noktasında daha Ryanair, Laudamotion’ı Lufthansa ve Eurowings’in karşısına konumlandırmış olacak.
Tabii bu işin faydasını en çok, tatillerini Akdeniz sahillerinde geçirmek isteyen Alman ve Avusturyalı turistler görecek.
Laudamotion’un Hikâyesi
Efsanevî Formula 1 pilotu Niki Lauda tarafından 2003 yılında kurulan ve 2011 yılında tüm hisseleri Air Berlin’e satılan Niki adlı bölgesel havayolu şirketi, Air Berlin’in iflasından sonra ortada kalmıştı.
Air Berlin’in iflasının ardından zor bir süreçten geçen ve 14 Aralık 2017 tarihi itibarıyla uçuşlarını bir süreliğine durdurmak zorunda kalan Niki en sonunda, Lufthansa, British Airways ve Ryanair gibi tâliplerin arasından sıyrılmayı başaran eski sahibi Niki Lauda’nın olmuştu.
Niki, hızlı bir yeniden yapılanma döneminin ardından Laudamotion adı altında sektöre geri dönmüştü.
Aynı dönemde, Laudamotion hisselerinin önce %25 oranındaki bölümü Ryanair tarafından satın alınmış ve bu oran 2018 yılının Temmuz ayında %75’e yükseltilmişti.