Gerek yolcu sayısı ve gerekse uçuş sayısı bakımından dünyanın en yoğun havalimanlarından bir tanesi olan Londra Heathrow’da, “yapay zekâ” kullanımı başlıyor.
İngiltere hava sahasının yönetiminden sorumlu olan NATS adlı kurum, Heathrow’daki kapasite kullanımını neredeyse yüzde yüz bir verimliliğe ulaştırmak amacıyla bir dijital kule laboratuvarı kurdu.
Proje çerçevesinde, yapay zekâ ve makine öğrenmesi konseptleri geliştiriliyor.
4K çözünürlüğe sahip kamera sistemlerinden de faydalanılarak, hava trafik kontrol kulesinin etkinliğinin artırılması hedefleniyor.
87 metre yüksekliğe sahip olan kule, özellikle alçak seviyelerde oluşan bulutlar sebebiyle bazı günlerde sıkıntı yaşayabiliyor.
Kuledeki hava trafik kontrol memurlarının, pist görüşünü kaybettiği böyle durumlarda tedbirli olmak açısından iniş – kalkış arasındaki süreler uzatılıyor.
Bu durum, geçici bir zaman için de olsa yüzde 20 oranında kapasite kaybına yol açıyor ve gün içerisinde birikmelere ve dolayısıyla rötarlara sebep oluyor.
Heathrow gibi yoğun bir havalimanı için kabul edilmesi mümkün olmayan bu kapasite kaybına karşı, alanın farklı yerlerine yerleştirilen 20 adet yüksek çözünürlüklü kameradan elde edilen görüntüler, AIMEE adı verilen yapay zekâ platformuna aktarılacak.
Kanada merkezli Searidge Technologies adlı firma tarafından geliştirilen bu platform, kameralardan gelen görüntüler üzerinden hızlıca bir değerlendirme yaparak, kalkış yapan uçağın pisti ne zaman terk ettiğini tespit edip, hava trafik kontrol memuruna bildirecek.
2019 yılının Ocak – Mart döneminde 50.000 civarında uçuş takip edilerek, geliştirilen yapay zekâ platformunun ne oranda doğru karar verdiği gözlemlenecek.
Deneme sürecine ilişkin veriler daha sonra, İngiltere Sivil Havacılık Kurumu’na sunulacak.
NATS CSO’su Andy Taylor, sistemin resmen onaylanarak başarılı bir biçimde devreye girmesi halinde, kulenin görüş mesafesindeki düşüşler sebebiyle kaybedilen hava trafik kapasitesinin tamamen geri kazanılacağına inanıyor.
Bilindiği üzere NATS, hava trafiğinin verimli kullanımı bakımından adeta dünyanın zirve noktasında bulunuyor.
Geçtiğimiz yıllarda farklı bir çok yeni uygulamaya imza atan NATS, mevcutta sadece iki pist bulunmasına ve gece uçuş yasaklarına rağmen, Londra Heathrow Havalimanı’nı son derece başarılı bir biçimde yönetmeye devam ediyor.