Kurumsal seyahat pazarının en önde gelen oyuncularından olan American Express Global Business Travel (GBT), Almanya’da büyüyor.
American Express GBT, Alman DER Business Travel firmasını satın alacağını duyurdu.
Söz konusu satın alma işleminin maliyeti hakkında ise bilgi verilmedi.
DER Business Travel, DER Touristik Group altında bulunuyordu. DER Touristik Group ise Alman seyahat devi REWE Group’a bağlı bir şirket.
DER Touristik Group temel olarak, yılda yaklaşık altı milyon kişiye hizmet veren bir tur operatörü niteliğini taşıyor.
American Express GBT bu hamlesiyle kurumsal seyahat sayısının oldukça yüksek olduğu Almanya’ya hızlı bir biçimde büyüme imkânını elde etmiş oldu.
DER Business Travel özellikle, Almanya’daki küçük ve orta ölçekli işletmeleri hedefleyen bir iş modeline sahip.
American Express GBT geçen yıl da İngiltere merkezli bir diğer önemli kurumsal seyahat acentesi Hogg Robinson Group’u 575 milyon USD karşılığında bünyesine katmıştı.
Seyahat Yönetimi Şirketleri (Travel Management Companies)
Seyahat harcamaları, Mercedes-Benz, HP, Google, Siemens, Coca-Cola gibi dünyanın dört bir yanında onbinlerce çalışanı olan çok uluslu şirketlerin ve devletlerin dış ilişkilerinde aktif rol oynayan bakanlık ve diğer kurumların gider kalemlerinden önemli bir tanesi durumunda.
Böylesi büyük kurum ve şirketlerdeki seyahat sayısı o denli fazla olabilmektedir ki işin mâlî boyutunun yanı sıra, çalışanların seyahatlerinin organizasyonu da büyük önem taşımakta.
Bu yüzden şirket bünyelerinde işi tamamen seyahatleri organize etmek olan idarî birimler (müdürlük, şeflik gibi) olduğu gibi, sadece iş amaçlı seyahat pazarına odaklanan acenteler de bulunmakta.
Hava, kara, demiryolu ulaşımı ve otel rezervasyonu, bu kapsamda ilk akla gelenler.
İngilizce’de “Travel Management Company” (TMC) olarak adlandırılan bu kategori için Türkçe’de “Seyahat Yönetim Şirketi” (SYŞ) tâbirini kullanıyoruz.
İşe havayolu sektörü açısından baktığımızda en basit şekilde, yani bir havayolu şirketi ile yolcular arasında konumlanmış olmaları sebebiyle, “acente” olarak tanımlanabilecek bu şirketlerin, sahip oldukları büyüklük ve müşterilerine sunmuş oldukları hizmet seviyesi açılarından çok daha farklı bir biçimde değerlendirilmeleri gerekiyor.
Bu şirketler temel olarak, hizmet verdikleri müşteri tabanı ile seyahat hizmetini sunan asıl aktörlere (mesela bir havayolu şirketi) aracılık etmekteler.
Carlson Wagonlit Travel, American Express Global Business Travel, HRG, BCD Travel gibileri, seyahat yönetim şirketi denildiğinde ilk akla gelenlerden bazıları.