Japon havayolu firması All Nippon Airways (ANA), elektrikli push-back araçları kullanmaya başladı.
ANA, yeni araçlarını ilk olarak Kyushu Saga Havalimanı’nda hizmete soktu.
Bu araçlar ilk aşamada ANA filosundaki Airbus A320, A321 ve Boeing 737 tipi uçaklarda kullanılacak.
2020 yılı sonuna kadar ANA’nın Japonya’daki operasyonlarında tamamen elektrikli push-back araçları kullanılması hedefleniyor.
Alman Mototok firmasının ürettiği Spacer 8600 tipi elektrikli push-back araçları ANA tarafından 2018 yılının Eylül ayından bu yana Tokyo Haneda Havalimanı’nda test edilmekteydi.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre Spacer 8600, tek bir şarjla 30 kadar uçağın itme veya çekme işlemini gerçekleştirebiliyor.
Mototok, ülkemizde “akrep” olarak tâbir edilen sistemle çalışıyor.
Yani uçakla araç arasındaki bağlantı için bir çeki demirine ihtiyaç duyulmuyor. Araç, uçağın ön tekerleğini kavrayarak, hafifçe yukarı kaldırıyor.
Push-back operatörü, beline bir kemer gibi bağlı olan uzaktan kumanda sistemi ile Mototok’u son derece basit bir biçimde yönetiyor.
Mototok’un diğer bir özelliği, aracın üzerinde dahili bir GPU (Ground Power Unit) bulunması. Havayolu şirketleri bu sayede, GPU hizmetine ihtiyaç duyduklarında bunu doğrudan Mototok üzerinden alabiliyor.
Konvansiyonel push-back araçlarında bulunan bir çok hareketli parça, Mototok’un ürettiği elektrikli araçlarda olmadığından, teknik bakım maliyetleri de nispeten daha düşük oluyor.
Mototok ürünlerinin küçük olması ayrıca ciddi bir manevra kabiliyetini de beraberinde getiriyor.
Bu araçları gerektiğinde uçakların altından geçirebiliyor olmak, yer hizmetleri operasyonu bakımından ciddi kolaylık sağlıyor.
Spacer 8600 PB, 95 ton ağırlığa kadar olan uçaklarda kullanılıyor.
Geniş gövdeli uçaklar için ise 250 ton itme/çekme kapasiteli Spacer 250 geliştirilmiş.
Dünyanın farklı yerlerindeki bir çok havalimanında denenen araçlar özellikle British Airways tarafından Londra Heathrow’da etkin bir biçimde kullanılıyor.