Kitap notları bölümümüzde bu defa, “Havada Oraj” adlı eseri inceliyoruz.
(ISBN: 978-605-7823-39-7)
Havada Oraj, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde (SHGM) 30 yılı aşkın bir süre her kademede çalışan ve genel müdür yardımcılığı seviyesine kadar yükselen Oktay Erdağı tarafından kaleme alınmış.
2019 yılında Cinius Yayınları’ndan çıkan kitap tam 376 sayfa.
Havada Oraj aslında, Havayolu 101’de bu yılın başlarında incelediğimiz Havada Ahkâm adlı eserin bir devâmı niteliğinde.
Oktay Erdağı, SHGM kariyerinin yarım kalan hikâyesini yeni kitabında tamamlıyor.
İlkinde olduğu gibi ikinci kitap da kısa kısa pasajlardan oluşan akıcı bir dile sahip.
250 kadar bölümün bulunduğu kitap, Oktay Erdağı’nın Ulaştırma Bakanlığı’nda çalışmaya başladığı dönemle açılıyor.
Hikâye, Erdağı’nın SHGM’ye geçişiyle birlikte hızlanıyor.
Birinci kitapta 1990’lı yıllar anlatıldığından, ikinci kitapta 2000’li yıllara çabuk bir geçiş yapılıyor.
Birbirleriyle yumruk yumruğa kavga eden üst düzey bürokratlar, THY Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Topçu’nun, normalde SHGM’nin uhdesinde olan uluslararası havacılık görüşmelerine müdahaleleri, siyaset-bürokrasi ilişkileri, Avrupa Birliği ile yapılan müzakereler gibi bir çok konuya ilişkin perde arkası ayrıntılar kitabın sayfaları arasında adeta yağ gibi akıyor gidiyor.
Oktay Erdağı’nın, Hamdi Topçu’yu “Havacılığın Mahmutpaşa Tüccarı” şeklinde tanımlaması, ilgi çekici.
Türkiye iç hat havacılık pazarının serbestleştirilmesi ve bölgesel havacılık konusunda yapılan çalışmalar da kitapta yerini almış.
Art arda kurulan özel havayolları, slot tahsis işinde yaşanan çekişmeler, sertifikasyon süreçleri, simulatör merkezleri ve genel havacılıkla ilgili gelişmeleri yine Havada Oraj’ın sayfalarında bulmak mümkün.
Bunlara ilave olarak, Oktay Erdağı’nın o yıllarda yazdığı makalelerle kitap güçlendirilmiş.
Yazar, bir çok noktada gayet açık bir şekilde, sektörde yaşanan/yapılan yanlışları eleştirmekten de çekinmemiş. Kitap bu açıdan ayrıca değer kazanıyor.
THY’nin yakın dönem tarihine damga vuran RJ uçaklarıın iadesi ve apronda deve kurban etme olayının ayrıntıları, kitabın en ilgi çekici bölümleri arasında yer alıyor.
Oktay Erdağı, görevdeyken yaşanan AtlasJet Isparta Kazası’na da (KK4203) kısaca değinmiş.
Kitabın son sayfasında verilen bilgiye göre Erdağı, başta yukarıda belirttiğimiz AtlasJet ve aralarında BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun da bulunduğu altı kişinin hayatını kaybettiği helikopter (TC-HEK) kazası olmak üzere, Türkiye sivil havacılık sektöründe yaşanan kazaları ele alan ve “Havada Kaza” adını verdiği üçüncü bir çalışmayla, söz konusu üzücü olayların ayrıntılı fotoğraflarını çekecek.
Oktay Erdağı’nın, Türkiye sivil havacılık sektörünün adeta yakın dönem röntgenini çeken ilk iki kitabını tüm meraklılara tavsiye ediyor; üçüncü kitabı da merakla bekliyoruz.