iOS işletim sisteminde sık sık yaptığı güncellemeler sebebiyle eleştiri konusu olan Apple’dan bu defa sıra dışı bir güncelleme haberi geldi.
Apple, San Francisco Havalimanı’ndaki (SFO) terminal binalarından bir tanesinin tadilatı için girişimlere başladı.
Taraflar arasında halen devam eden görüşmeler çerçevesinde konuyla ilgili bazı Apple personeli, terminalin bir çok noktasını gezerek bilgi aldı.
Apple’ın, havalimanı terminalinin yenilenmesi projesine ne oranda dahil olacağı henüz belli değil.
Ancak bizim tahminimiz, sadece finansal destek vermenin ötesinde, hem teknolojik altyapı hem de tasarım noktasında Apple’ın ciddi etkilerinin olacağı yönünde.
United Airlines ile kurumsal anlaşması bulunan Apple’ın çalışanları, bu havayolu ile her yıl on binlerce kez seyahat ediyor.
Şirket merkezinin yakınındaki San Francisco Havalimanı bu seyahatlerde tabii olarak en fazla kullanılan yer.
Apple, United’ın En Büyük “Kurumsal Müşterisi”
Peki Apple ve United neden böylesine sıra dışı bir projede birlikte çalışıyor?
Bir havayolunun, bir havalimanındaki terminal binasını yenilemek için bir teknoloji firması ile “eşit seviyede” bir işbirliğine girişmesi, hiç görülmüş bir şey mi?
Bu soruların cevabı, bu yılın başında Unites Airlines’ın yapmış olduğu bir hata sonucunda kamuoyuna mâl olan satış bilgisinde gizli.
United tarafından hazırlanan ve reklam amaçlı olarak San Francisco Havalimanı’na yerleştirilen pankartlarda, satış cirosu bakımından şirketin en büyük kurumsal müşterileri sıralanmıştı.
Buna göre Apple, 150 milyon USD tutarında bir ciro ile United’ın listesinde açık ara birinci sırada bulunuyor.
İşin trajikomik yanı, yapılan hatanın farkına varılmasının ardından hızla kaldırılan söz konusu pankartlarda ayrıca, Apple’ın en fazla bilet parası harcadığı hatların da bir sıralaması yer alıyor.
35 milyon USD ciro ile San Francisco – Şanghay, Apple & United listesinin ilk sırasında yer alıyor.
Apple’ın bu hatta her gün ortalama 50 adet Business Class koltuğu ayırtmış olduğu da diğer bir ilginç bilgi.
Yapılan ilgili üretimin büyüklüğü sebebiyle “iPhone Kenti” olarak adlandırılan Zhengzhou ve Shenzhen’e, San Francisco’dan en kolay bir biçimde Şanghay üzerinden ulaşım sağlanıyor.
Şanghay’ın ardından Apple’ın en fazla rağbet ettiği noktalar ise şu şekilde sıralanmış:
- Şanghay
- Hong Kong
- Taipei
- Londra Heathrow
- Seul
- Singapur
- Münih
- Tokyo Haneda
- Pekin
- Tel Aviv
Bir şirket tek başına bir havayoluna yılda 150 milyon USD ödeme yapıyorsa, bu iş için sıkça kullandığı terminal binasının yenilenmesi projesinde söz sahibi olmak istemesini normal karşılamak gerekiyor.
Buna karşılık olarak United’ın da kendi çalışanları için yılda yaklaşık 100.000 adet Apple cihazı aldığını da hemen belirtelim.