İtalyan havacılığındaki son durum, “kime niyet, kime kısmet” deyimiyle açıklanabilecek bir noktaya doğru hızla ilerliyor.
Neredeyse yirmi sene boyunca Alitalia’yı özelleştirmeye çalışan ama bunu bir türlü başaramayan İtalya, Alitalia’nın yerine kurulan ITA’yı yabancılara satmak için kollarını sıvadı.
İtalya bu doğrultuda, Air France-KLM, Delta Air Lines ve Certares adlı bir yatırım fonundan oluşan bir konsorsiyumla nihai görüşmelere başlıyor.
İtalyan devletinin, ITA’nın %40 oranında hissesini elinde bulundurmaya devam edeceği ve yönetim kurulunun beş üyesinden ikisini atama yetkisine sahip olacağı belirtiliyor.
Certares, hisselerin %40,1’ini satın alırken, Air France-KLM (%9,9) ve Delta’nın (%5) küçük oranlarla şirkete ortak olacağı söyleniyor.
Mutabakata varılması halinde, taraflar arasında bağlayıcılığı bulunan bir anlaşma imzalanacak.
Tabii 25 Eylül’de İtalya’da bir kez daha genel seçim yapılacağını ve hükümetin bir kez daha değişmesinin söz konusu olduğunu düşünürsek, ITA’nın özelleştirme sürecine temkinli yaklaşmakta fayda olacağını söyleyebilirim.
İtalya Başbakanı Mario Draghi ise bu işi sonraki hükümete bırakmayacaklarını ve süreci bir an önce tamamlayacakları yönünde bir hayli iddialı bir açıklama yapmıştı.
Lufthansa’nın da yakından ilgilendiği ITA, bakalım gerçekten özelleştirilebilecek mi yoksa kaderi Alitalia gibi mi olacak?
Zira muhalefet liderleri arasında önde gelen bir isim olan Giorgia Meloni, ITA’nın özelleştirmesine karşı çıkıyor.
Alitalia’nın 20 Yıllık Hikâyesi
2000’lerin başlarında yine Air France ve Lufthansa’nın çekiştiği özelleştirme süreci başarısızlıkla sonuçlanırken, Alitalia’nın %49’u, Abu Dabi merkezli Etihad’ın olmuştu.
Ancak hedeflenen verim ve kârlılık sağlanamayınca, Etihad bu ortaklıktan çekilmişti.
Son 15 – 20 yıl içerisinde defalarca özelleştirilmeye ve yeniden yapılandırılmaya çalışılan Alitalia, Haziran 2020’de yeniden devletleştirilmişti.
Neticede Alitalia, 14 Ekim 2021 tarihinde uçuşlarını tamamen durdururken, onun yerine kurulan ITA (Italia Trasporto Aereo) adlı şirket, İtalya’nın yeni bayrak taşıyıcı havayolu olarak uçmaya başlamıştı.
Yeni şirketin faaliyete geçmesinin hemen ardından bir kez daha özelleştirme çalışmalarına girişilmişti.