Geçtiğimiz hafta, New York JFK Havalimanı’nda sıra dışı olmakla birlikte pek de şaşırtıcı bulmadığım bir olay meydana geldi.
JFK’in 1 numaralı terminali, 16 Şubat Perşembe çıkan küçük çaplı bir yangın sonrasında yaşanan elektrik kesintisi sebebiyle bir kaç gün kapalı kaldı.
Bu yüzden, JFK’de 17 Şubat Cuma günü için planlanan 64 varış ve 39 gidiş seferi iptal edildi.
Aralarında THY, Air France, Lufthansa gibi yabancı markaların bulunduğu bir çok havayolu, JFK seferlerini yap iptal etmek ya da tehirli bir biçimde icra etmek zorunda kaldı.
THY, New York bölgesinde ayrıca Newark Havalimanı’na sefer yaptığından, uçuşlarından bazılarını bir iki günlüğüne bu havalimanına kaydırdı.
Air New Zealand yolcularıysa THY’ninkiler kadar şanslı değildi.
Auckland – New York JFK seferini yapan bir Air New Zealand uçağı, kalkıştan sekiz saat geçtikten sonra ülkesine geri dönme kararı aldı.
Yani yolcular, toplam 16 saat uçup, seyahate başladıkları noktaya geri dönmüş oldular.
Terminal 1’deki uçuşlar, 18 Şubat Cumartesi gününden itibaren normalleşme başladı.
O gün için planlanan toplam 64 uçuşun 26 tanesi buradan yapılırken, 18 uçuş JFK’deki diğer terminallerden gerçekleştirildi.
Sekiz uçuş Newark, iki uçuş Stewart Havalimanı’na kaydırıldı. On uçuş ise iptal edildi.
Pazar günü, Terminal 1 operasyonu normale döndü.
New York JFK Havalimanı’ndaki Elektrik Kesintisi
Terminal 1, yukarıda da bahsettiğim üzere yabancı havayollarının kullandığı bir bina.
Bu terminalden yapılan uçuşlar, JFK’deki toplam uçuşların %5’ine tekabül ediyor.
Terminal 1’i Aeroflot (şu an sefer yapmıyor), Aero Mexico, Air China, Air France, AirPlus Comet, Alitalia, Austrian Airlines, Cayman Airways, China Airlines, China Eastern, Japan Airlines, Korean Air, Lufthansa, Olympic, Royal Air Maroc, Saudi Arabian Airlines ve THY kullanıyor.
ABD’deki köprü, otoyol, havalimanı gibi altyapı unsurlarının çok eski olduğu ve günümüz ihtiyaçlarını karşılayamadığı biliniyor.
İşte bu yüzden, bir çok havalimanında eş zamanlı bir biçimde yenileme projeleri yürütülüyor.
Zira hiç beklenmedik anlarda hiç beklenmedik arıza ve aksaklıklarla karşılaşılabiliyor.
JFK de bunlardan bir tanesi.
2017 yılında duyurulan yenileme projesinde aslında çok önemli adımlar atıldı.
Tabii böylesine büyük bir projede Terminal 1’in yenilenmesi de kaçınılmaz.
Karışıklıkları engellemek amacıyla şimdilik New Terminal One (NTO) şeklinde adlandırılan yeni binanın yapımına Eylül 2022’de başlandı.
9,5 milyar dolar gibi bir hayli yüksek bir maliyeti olması beklenen NTO; Terminal 1, Terminal 2 ve Terminal 3’ün sahası üzerine kurulacak.
İlk bölümü 2026’da tamamlanması planlanan NTO, bir bütün olarak 2030’da hizmete girecek ve 220.000 m² kullanım alanına sahip olacak.
Air France, Etihad Airways ve LOT, yeni terminalin aslî havayolları olarak seçilmiş.
Neticede JFK’de yeni terminallerin devreye girmesiyle birlikte, elektrik kesintisi sebebiyle uçuşların iptal edilmesi gibi garipliklerin yaşanmaması umuluyor.