Bagaj Etiketindeki 10 Haneli Sayı Ne Anlama Geliyor?
Bagaj etiketinin yıllar içerisinde kemâle eren başarılı tasarımı sayesinde, milyarlarca yolcunun seyahat ettiği havayolu sektöründe bagaj aksaklıkları en aza inmiş durumda.
Sektörün ilk yıllarında bir hayli renkli ama bir o kadar da standarttan uzak olan bagaj etiketleri, zamanla özellikle aktarmalı ve uluslararası uçuşlarda iyiden iyiye karmaşık hale gelen operasyonun basitleştirilmesi ve hatadan arındırılması amacıyla hızla küresel bir formata doğru yol aldı.
Bunun sonucunda etiketlerin üstünde, biz sırada yolcuların baktığında anlamadığı ama arka planda bir çok bilgiyi barındıran bir takım barkod ve sayılar yer almaya başladı.
Bagaj Etiketindeki 10 Haneli Sayı Ne Anlama Geliyor?
Bagaj etiketinin üstündeki 10 haneli sayı aslında, bagaj eşleştirmesini yapan otomasyon sistemlerinin (Baggage Reconciliation System) ihtiyaç duyduğu tüm bilgilerin barındığı barkod halinin biz insanlar için bir tercümesi gibi.
Sayının ilk basamağı, farklı bilgilerin tanımlanmasında kullanılıyor. Mesela yolcunun bagajı “yüksek derecede öncelikliyse”, bu bilgi burada saklanıyor. Bu basamak için 3 – 9 arasındaki rakamların ne anlam ifade edeceği, havayollarının tercihine bırakılmış.
Daha sonra, üç basamaklı havayolu muhasebe kodu geliyor. Yukarıdaki örnekte, THY’nin “235” ve Cathay Pacific’in “160” olan kodları görülüyor. (Cathay Pacific’in bagaj etiketinde, 160’ın hemen ardından havayolunun iki harfli IATA kodu, 10 haneli sayıyı ayıracak bir biçimde yer alıyor)
Geriye kalan altı basamaktaysa yolcunun adı ve uçuşa ilişkin ayrıntılar (tarih, uçuş numarası, parkur vs) gibi son derece kritik veriler bulunuyor.