Hollanda’da sivil havacılık sektörüyle ilgili siyasî girişimlerin ardı arkası kesilmiyor.
Gürültü ve karbon emisyonu bahanesiyle Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndaki yıllık uçuş sayısının azaltılmasına yönelik kararın ardından hedefte bu kez aktarmalı (transfer) yolcular var.
Hollanda parlamentosundaki Christen-Democratisch Appèl partisinin verdiği bir kanun teklifinde, ülkedeki havalimanlarını aktarmalı uçuşlar için kullanacak her bir yolcu başına vergi alınması öngörülüyor.
Parlamentonun alt meclisinde geçen hafta büyük bir çoğunlukla kabul edilen teklife göre, aktarmalı yolcu başına 80 ilâ 100 Euro arasında bir vergi alınması söz konusu.
Bu şekilde toplanacak paranın, Hollanda halkının enerji giderlerini sübvanse etmekte kullanılması hedefleniyor.
Tabii bu karar temelde Amsterdam Schiphol Havalimanı’nı ve burasını bir hub olarak kullanan KLM’i etkileyecek.
Zaten KLM yönetimi kararın ardından hemen isyan bayrağını çekti.
KLM CEO’su Marjan Rantal LinkedIn üzerinden yaptığı açıklamasında, Schiphol’deki her 10 KLM yolcusunun 6’sının aktarmalı seyahat ettiğini belirterek, söz konusu verginin hem KLM hem de Hollanda’ya olumsuz etkileyeceğini iddia etti.
Marjan Rantal ayrıca, yaşanacak yolcu kaybı sebebiyle bazı hatların kapatılmak zorunda kalınacağı ve bunun sonucunda Hollanda vatandaşlarının direkt uçuş imkânından mahrum kalacağına dikkat çekti.
İşin ilginç yanı, CE Delft tarafından geçtiğimiz aylarda Hollanda Maliye Bakanlığı için yapılan bir araştırmada, aktarmalı yolcuların ortalama bilet fiyatlarının yüzde 6,1 oranında artacağı ve bunun sonucunda KLM’in yüzde 28 ilâ 34 arasındaki bir oranda aktarmalı yolcu kaybına uğrayacağı belirlenmişti.
Bu yolcuların, bölgedeki ve hatta THY ve Emirates gibi hub olarak kullandıkları havalimanları nispeten uzak yerlerdeki diğer havayollarına kayması kaçınılmaz görünüyor.
Kanunun yürürlüğe girebilmesi için senato tarafından da onaylanması gerekiyor.