Büyük bir havayolu şirketinin hub yani merkez olarak kullandığı havalimanları, doğal bir biçimde bir aktarma (transfer) noktası haline dönüşüyor.
Öyle ki kimi uçuşlarda uçaktaki yolcuların çok yüksek orandaki bir bölümü, onlarca farklı noktadan gelip hub havalimanında aktarma yapanlardan oluşur.
OAG’nin bir araştırmasında, Avrupa’nın önde gelen havalimanları ve en fazla aktarmalı yolcu taşınan ilk 10 nokta ele alınmış.
Ağustos 2022 – Temmuz 2023 dönemi verisinin kullanıldığı çalışmada Amsterdam, Paris GDG, Frankfurt, İstanbul, Londra Heathrow ve Madrid havalimanları konu olmuş.
Bir çoğunda, listenin tepesindeki hatlarda aktarmalı yolcu oranının yüzde 90’ı aştığı görülüyor.
İstanbul İGA Havalimanı’ndaki hâkim havayolu şirketi Türk Hava Yolları (THY).
THY’nin aktarmalı yolcu taşımasındaki ağırlığı sonuçlara açıkça yansımış.
Klimanjaro, Zanzibar, Kolombo, Manila, Hanoi, Katmandu gibi İstanbul’dan sadece THY’nin sefer yaptığı noktalarda oranlar yüzde 90’ın üzerinde gerçekleşmiş.
Zaten tablonun geneline baktığımızda, İstanbul’un oranlarının diğer havalimanlarına nispeten daha yukarıda olduğunu görüyoruz.
Ele alınan dönemdeki toplam sonuçlarda ise Frankfurt ve İstanbul, rakip havalimanlarına göre öne çıkıyor.
Aktarmalı yolcuların oranı Frankfurt’ta yüzde 67,7 ve İstanbul’da yüzde 66,4’ü bulmuş.
Bu oran Paris CDG’de yüzde 53,8 ve Londra Heathrow’da yüzde 42 mertebesinde gerçekleşmiş.
Havayolu 101’de sık sık vurguladığım gibi, bir havayolu şirketinin dolayısıyla da bir havalimanının aktarmalı yolculara hizmet vermesi, belli bir noktaya kadar son derece faydalı bir şey.
Lâkin bu tür yolcular daha ziyade bilet fiyatına hassas oluyor ve herhangi bir havayolu şirketi tercihi bulunmuyor.
Ayrıca fiili durumda 1 adet olan yolcu sayısı, istatistiklere 2 adet şeklinde yansıyor ve havalimanı işletmelerinin özellikle havacılık dışı gelirleri, toplam yolcu sayısına baktığınızda oluşan beklentinin çok altında kalabiliyor.
Dolayısıyla, aktarmalı yolcu oranının genel toplamda yüzde 50’yi aştığı durumlarda temkinli olmak gerekiyor.