Qatar Airways, Airbus’la yaşadığı anlaşmazlık sebebiyle uzun bir süre yerde beklettiği A350 tipi uçaklarının çoğunu yeniden uçurmaya başladı.
Bu sayede, Nisan – Eylül dönemindeki kapasite, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 oranında yükselirken, yolcu sayısında da yüzde 22 oranında artış kaydedildi.
Filosunda toplam 58 adet A350 bulunan Qatar Airways, günümüz itibarıyla bunların 51 adedini aktif olarak kullanıyor.
Şirket, önceki yıllarda LATAM Brasil’den 7 adet A350 kiralamış; daha sonra bunları iade etmişti.
Hatırlanacağı üzere, Qatar Airways ile Airbus arasında A350’lerin boyalarında ortaya çıkan sorun sebebiyle sivil havacılık sektöründe benzeri pek görülmeyen bir tartışma yaşanmış ve konu mahkemeye taşınırken; iş, Airbus’un Qatar Airways’in uçak siparişlerini iptal etmesine kadar varmıştı.
Taraflar en nihayetinde bu yılın başında uzlaşmış ve iptal edilen 50 adet A321neo ve 23 adet A350 siparişi yeniden aktif hale getirilmişti.
Uzlaşmayı takip eden aylarda, filodaki A350’lerin büyük bölümü peyderpey hizmete sokulmuştu.
Ne Olmuştu?
Qatar Airways, filosundaki A350’lerin bir bölümünün başta boyalarında olmak üzere çeşitli noktalarında ciddi seviyede hasar ve defo bulunduğunu belirterek, Airbus’tan tazminat istiyordu.
Zira Qatar Airways, söz konusu sorunların muhtemel bir yıldırım çarpması açısından uçuş emniyetini riske ettiğini iddia ederek, sahip olduğu 53 adet A350’nin 23 tanesini uçuştan alarak parka çekmişti.
Şirket bu yüzden Airbus’tan şu âna kadar 1 milyar USD’yi aşan bir tazminat ve geçmekte olan her gün için ilave 4 milyon USD talep ediyordu.
Qatar Airways ayrıca Airbus’ı, boya problemi konusunda teknik bakım el kitabında değişiklik yapmakla suçluyordu.
İddiaya göre Airbus, sorunun ortaya çıkmasının ardından yaptığı bir güncellemeyle, yıldırım çarpmasına karşı uygulanan koruyucu boyadaki ihmal edilebilir hasar alanını 200 mm²’den 1.000 mm²’ye yükseltmişti.
Qatar Airways ayrıca, A350’lerin boya tasarımında değişiklik yapıldığını ve uçağın gövdesiyle, en dış boya arasında kalan ve muhtemel bir yıldırım düşmesine karşı koruma oluşturan bakır tabakanın değiştirildiğini ortaya çıkarmıştı.
Airbus gerçekten de böyle bir değişiklik yapıldığını ve 2022’nin sonlarından itibaren teslim edilen A350’lerin arka bölümünde uygulandığını teyit etmek zorunda kalmıştı.