Akaryakıt giderleri, iş modeline göre değişmekle birlikte, havayollarının toplam maliyetleri içinde yüzde 25 ilâ yüzde 50 arasında bir paya sahip.
Fakat şunu unutmamak gerekiyor; yolcu talebinin güçlü olduğu dönemlerde, havayolları bu maliyetleri bilet fiyatlarına yansıtmakta son derece mahir.
Yani diğer bir deyişle, petrol fiyatları artıyorsa, bunun bedelini büyük oranda yolcular ödüyor.
Ham petrol fiyatları uzunca bir süredir 80 USD civarında dalgalanıyor.
Havayollarını çok yakından ilgilendiren jet yakıtı fiyatı da biraz daha yüksek seviyelerde olmakla birlikte, ham petrol fiyatlarına paralel seyrediyor.
IATA’nın hazırladığı bir grafikte, fiyatların son sekiz yıldaki seyri gösterilmiş.
2016 başında 40 USD mertebesinde olan ham petrol ve jet yakıtı fiyatları, 2018’in son çeyreğine kadar düzenli bir biçimde artarak 80 USD’yi aşmış.
2018’in sonlarında yaşanan düşüşün ardından, Covid-19 krizi patlayana kadar ham petrol fiyatı 60 USD, jet yakıtı ise 80 USD civarında usulca hareket etmiş.
2020’nin Mart – Mayıs döneminde yaşanan şokla birlikte, petrol fiyatları dibe vurmuş.
2020 – 2021 yılları bir toparlanma süreci şeklinde yorumlanabilir.
2022 başındaysa yeni bir şok; Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı gelmiş. Karşılıklı kısıtlamalar, yaptırımlar filan derken fiyatlar anormal bir biçimde zıplamış.
Ham petrol fiyatı 120 USD’yi geçerken, jet yakıtı 180 USD’yi bulmuş.
Akabinde, çalkantı devam etse de fiyatların aşağı çekilmesi çabası başarılı olmuş. Ham petrol 80 USD, jet yakıtı 100 USD’ye doğru dizginlenmiş.