Air India - AI 183 (18 Temmuz 2024)

Air India Uçağı, Yine Rusya’ya Acil İniş Yaptı

Air India’ya ait Boeing 777-200LR tipi bir uçak (VT-ALG), Delhi – San Francisco seferini gerçekleştirirken, Rusya’nın Krasnoyarsk Havalimanı’na (KJA) acil iniş yapmak zorunda kaldı.

Olay, 18 Temmuz 2024 tarihinde meydana geldi.

Teknik bir arıza sebebiyle yaşanan ve aslında sıradan denilebilecek bu durumu farklı kılan şey, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla birlikte başlayan hava sahası kısıtlamaları.

Air India - AI 183 (18 Temmuz 2024)
Air India – AI183 (18 Temmuz 2024)
Air India - AI183 (20 Temmuz 2024)
Air India – AI183 (20 Temmuz 2024)

ABD, yabancı havayollarının, Rusya hava sahasını kullanarak Amerikan şehirlerine uçmasına çok sıcak bakmıyor.

Bununla birlikte, Hindistan gibi ülkelere belirli bir müsamaha gösterildiği anlaşılıyor. (Aynı rotayı kullanan United Airlines, savaşın başlamasından sonra bu hattı kapatmak zorunda kaldı)

Gelgelelim, Rusya’daki havalimanları, böyle büyük uçakların plansız bir biçimde iniş yaptığı durumların üstesinden gelmekten çok uzak.

18 Temmuz’daki inişin ardından uçağın mürettebatı (19 kişi) otele yerleştirilirken, yolcular (225 kişi), terminalin uluslararası bölümünde adeta sıkışıp kaldı.

Rusya’ya uygulanan kısıtlamalar sebebiyle ilk anda yolcuların yiyecek ve içecek satın alması dahi mümkün olmadı.

Artan tepkiler üzerine Air India yolcularına acilen vize çıkartıldı ve otellere aktarıldı. Zira havalimanında, uçağın tamirini yapabilecek ekipman ve personel de bulunmuyordu.

Air India olaydan kısa bir süre sonra, mahsur kalan yolcuları San Francisco’ya götürmek Boeing 777-300ER tipi bir uçağını (VT-AEQ) Krasnoyarsk’a gönderdi. Uçak, 19’unu 20’sine bağlayan gece yarısı yolcuları alarak Rus havalimanından San Francisco’ya doğru yola çıktı.

VT-ALG tescilli uçak ise olaydan ancak iki gün sonra Mumbai’ye dönebildi.

Geçen Sene de Yaşanmıştı

Air India’nın San Francisco yolcularının başına, geçen sene de çok benzer bir olay gelmişti.

Air India’nın AI173 sefer sayılı Delhi – San Francisco uçuşunu yapan Boeing 777-200LR tipi bir uçak (VT-ALH), motor arızası sebebiyle Rusya’nın Magadan kentindeki Sokol Havalimanı‘na (GDX) inmek zorunda kalmıştı.

Gelgelelim, bu küçük havalimanı, içinde yüzlerce yolcu bulunan bir uçağa acil durum hizmeti verecek donanıma sahip değildi.

Önce, 216 yolcu ve 16 kişilik mürettebat, altı saat boyunca uçağın içinde bekletildi.

Bekleyiş sonra erdiğinde, yolcuları yeni bir sürpriz bekliyordu. Şehirde bu kadar fazla kişinin konaklayabileceği otel yoktu. Yolcular, yakınlardaki bir okula yerleştirildi.

Sınıfların zeminine şilteler serildi, battaniyeler dağıtıldı ve ortaya adeta bir afet sonrasındaki görüntüler çıktı. Mürettebat için ise bir otel ayarlanmıştı.

Yukarıdaki olayda olduğu gibi, uçağın kısa sürede tamir edilmesi mümkün olmadığından, yolcular için başka bir uçak gönderilmiş; Delhi – San Francisco seyahati toplamda 56 saatte tamamlanabilmişti.