Üsküp Havalimanı - Wizz Air

Makedonya, Yeni Uçuşların Peşinde

Makedonya hükümeti, önümüzdeki yıl hem Üsküp hem de Ohri havalimanlarından yeni güzergahların açılması için yeni bir sübvansiyon programı başlatarak, ülkenin hava bağlantısını geliştirme sözü verdi.

Ülkenin yeni atanan Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve İletişim Bakanı Aleksandar Nikoloski, “Üsküp ve Ohri havalimanlarından uçuş sayısını artırmak için tüm olasılıkları inceleyecek bir görev gücü oluşturma kararı aldık. Hedefimiz, önümüzdeki yıl Üsküp ve Ohri’den şu anda hizmet verilmeyen yeni destinasyonların başlatılmasıdır. Bu sayede hem daha fazla turisti ağırlamış olacağız hem de Makedonların yurtdışına daha kolay ve ekonomik bir şekilde seyahat edebilmelerini sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

Üsküp Havalimanı - Türk Hava Yolları
Üsküp Havalimanı – Türk Hava Yolları

Aleksandar Nikoloski, hükümetin havayolu şirketleriyle görüşmelerde bulunacağını söyledi.

Makedonya hükümeti 2013 yılından bu yana yeni hatların açılması için ihaleler düzenliyor.

Şimdiye kadar dört ihale gerçekleştirdi. Sonuncusu 2023 yılında yapılan ve Lufthansa’nın da dahil olduğu ihale hariç tüm ihaleleri, başvuran tek havayolu olan Wizz Air kazandı.

Fakat Wizz Air, devam eden filo sorunları sebebiyle, bir önceki ihaleyi kazanmasına temel teşkil eden yeni hatları açamadı.

Üsküp Havalimanı - Wizz Air
Üsküp Havalimanı – Wizz Air

2023 sübvansiyon programı, önümüzdeki üç yıl boyunca Üsküp Havalimanı’ndan giden her yolcu başına 7 Euro tutarında devlet fonu sağlıyor.

Sübvansiyon programının şartları uyarınca, havayolu şirketleri sübvansiyonlar sona erdikten sonra da açtıkları yeni hatları işletmeye devam etmekle yükümlü. Aksi takdirde, devletten aldıkları fonları iade etmeleri gerekiyor.

Nikoloski, planlanan yeni sübvansiyonların değerini ya da bir kamu çağrısı yapılıp yapılmayacağını belirtmedi.

Havalimanı işletmecisi TAV Makedonya ise daha önce yaptığı açıklamada, Üsküp Havalimanı’ndan İspanya’nın yanı sıra Batı Avrupa başkentlerine de yeni seferler düzenlenmesi üzerinde çalıştıklarını belirtmişti.


Posted

in