Çinli ve Avrupalı Havayollarının Rota ve Bilet Fiyatı Karşılaştırması (2024)

Çinli Havayollarının Avrupalılara Göre Avantajı

Ağustos ayı başında British Airways’in Pekin uçuşlarını bir süreliğine durduracağı haberi bir hayli ses getirmişti.

Bu konu hakkındaki yazımda, Sibirya hava sahasını kullanmaya devam eden Çinli havayollarının, Avrupalı rakiplerine göre avantajından bahsetmiştim.

Bloomberg’de bugün çıkan bir makalede, Çinli havayollarının dış hatlardaki hamlesi kapsamlı bir biçimde ele alınmış.

Çinli ve Avrupalı Havayollarının Rota ve Bilet Fiyatı Karşılaştırması (2024)
Çinli ve Avrupalı Havayollarının Rota ve Bilet Fiyatı Karşılaştırması (2024)

Son dönemde Çinli taşıyıcılar hızla kapasite artırırken gerek Avrupa ve gerekse Amerika ve Avustralya’daki rakiplerinin buna ayak uyduramadığına dikkat çekilmiş.

Makalede bir çok göz açısı grafik yer alıyor.

Yukarıya alıntıladığım ise Sibirya hava sahasının kullanımının rota uzunluğunu ve bilet fiyatlarını nasıl etkilediğini göstermesi açısından son derece çarpıcı.

Mesela, Londra – Şanghay hattında China Eastern Airways, British Airways’e göre hem daha kısa sürede hem de daha ucuza seyahat imkânı sunuyor.

Frankfurt – Pekin hattındaysa, yıllardır çok yakın işbirliği yapan Lufthansa ve Air China arasında fiyat farkı görünmemekle birlikte, seyahat süresinde iki saate yaklaşan bir fark var.

Öte yandan, Çinli taşıyıcıların beyond şeklinde tâbir edilen pazarlarda da son derece agresif hareket ettikleri anlaşılıyor.

Toplam seyahat süreleri rakiplerine nispeten uzun olmakla birlikte, Çinli havayollarının, aktarmalı uçuşlarda bir hayli cazip bilet fiyatları sunduğunu gözden kaçırmamak gerekiyor.

Covid-19 sonrası dönemde başta otomotiv olmak üzere bir çok sektörde küresel çapta açılıma girişen Çinliler, havacılık sektörünü de boş geçmemiş durumda.

Bakalım devlet destekli bu hamle, nereye kadar devam edebilecek?