Etiyopya’da ilk olarak 2018’de duyurulduktan sonra 2020’de somutlaşan ama ilerleme fırsatı bulamayan devasa havalimanı projesine yeniden başlanıyor.
Ethiopian Airlines geçen ağustos ayında Dar Al-Handasah Consultants adlı firmayla, yeni havalimanına ilişkin bir teknik danışmanlık sözleşmesi imzaladı.
Normalde 2020’nin ikinci yarısında inşaatı başlaması planlanan proje, Covid-19 krizinin patlak vermesi sebebiyle bir süreliğine rafa kaldırılmıştı.
Başkent Addis Ababa’nın 40 km kadar güneyindeki Abusera’ya (Bishoftu) yapılacak yeni havalimanı, bir “Havalimanı Kenti” (Aerotropolis) mantığında tasarlanacak.
Proje sadece havayolu bağlantısını güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda ekonomik büyümeyi teşvik edecek. Sadece Etiyopya değil tüm Afrika için önemli bir katma değer sağlama potansiyeli doğacak.
1,1 milyon m² büyüklüğünde bir terminal binası ve 100 bin m²’lik kargo sahasına sahip olacak yeni havalimanının ilk aşaması 2029 yılında hizmete girecek ve yıllık yolcu kapasitesi 60 milyon olacak.
Proje bittiğinde yolcu kapasitesi 110 milyona çıkacak.
Altı milyar dolara mâl olacağı tahmin edilen yeni havalimanı, 35 km² büyüklüğünde bir alana kurulacak.
2019’da yaklaşık 12 milyon yolcuya hizmet veren mevcut Addis Ababa Bole Havalimanı’nın kapasitesi ise 22 milyon mertebesinde bulunuyor.
Addis Ababa Bole Havalimanı, deniz seviyesinden 2.334 metre yüksekliğiyle, sıra dışı zorlukta bir operasyonu deneyimi sunuyor ve havacılıktaki sublo kavramının en fazla gündeme geldiği uluslararası havalimanlarından bir tanesi olarak biliniyor.
Yeni havalimanı ayrıca, Bole Havalimanı’na göre biraz daha alçakta, 1.800 metre civarında yer alacak.
Etiyopya bakalım bu işi bu kez başarabilecek mi?