Singapur Changi Havalimanı - Terminal 5

Changi Havalimanı’nın Yeni Terminalinin İnşaatı 2025’te Başlayacak

Singapur Changi Havalimanı’ndaki yeni terminal binasının inşaatının, 2025 yılının ilk yarısında başlaması planlanıyor.

2030’ların ortalarında hizmete girmesi hedeflenen Terminal 5, Changi Havalimanı’na yıllık 50 milyon ilave yolcu kapasitesi sağlayacak.

Changi’nin günümüzde 90 milyon olan kapasitesi böylece 140 milyona yükselecek.

Singapur Changi Havalimanı - Terminal 5
Singapur Changi Havalimanı – Terminal 5

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Singapur Başbakanı Lawrence Wong, bölgelerindeki diğer ülkelerin daha fazla yolcu trafiği çekebilmek için çok büyük havalimanı yatırımları yaptığına dikkat çekti.

Lawrence Wong, buna karşılık olarak Singapur’un da kendi havalimanı altyapısını geliştirerek, rekabetçi yapısını koruması gerektiğini belirtti.

Asya'daki bazı havalimanlarının ulaşmayı planladığı yolcu kapasiteleri
Asya’daki bazı havalimanlarının ulaşmayı hedeflediği yolcu kapasiteleri

Singapur’un önümüzdeki dönemdeki planları arasında, gerekli uluslararası anlaşmaları imzalayarak, havayollarına daha fazla 5. Trafik Hakkı vermek olduğu da anlaşılıyor.

Böylece 5 – 6 milyon gibi nispeten düşük bir nüfusa rağmen, Singapur üzerinden havayolu ile seyahat eden yolcu sayısının daha da artırılması hedefleniyor.

Singapur Changi Havalimanı
Singapur Changi Havalimanı – Genişleme Planı

Changi’nin, Covid-19 krizi sebebiyle bir süre ertelenen genişleme planında, üçlü pist operasyonuna geçilmesi de bulunuyor. Bu sayede uçak trafiğinde önemli bir artış kaydedilmesinin önü açılacak.

Ayrıca Terminal 5 ile Terminal 2’yi birbirlerine bağlamak üzere 2,5 km uzunluğunda bir veya iki tünel inşa edilecek.

Bu tünellerde hem yolcuların taşınacağı bir raylı ulaşım hattı hem de bavulların transferini sağlamak üzere ayrı bir aktarma sistemi bulunacak.


Posted

in