Chicago Meigs Field Havalimanı

Belediye Başkanının Yıktığı Havalimanı

Geçenlerde Youtube’da dolanırken, çok ilginç bir hikâyeye denk geldim.

ABD’nin Chicago kentinde, dönemin belediye başkanının adeta kafasına takarak en sonunda yıkmayı başardığı bir havalimanı bulunuyor.

Tam adı Merrill C. Meigs Field olan havalimanının hikâyesi aslında havacılığın daha ilk yıllarında başlıyor.

1909 yılında, Chicago için hazırlanan bir şehir planında, sahilin hemen kenarındaki küçük bir adanın düzeltilip genişletilerek bir belediye park haline dönüştürülmesi de vardır.

Chicago Meigs Field Havalimanı
Chicago Meigs Field Havalimanı

1912 yılındaysa, yavaş yavaş artan uçak trafiği göz önünde tutularak, söz konusu adanın bir havalimanı yapılması önerilir.

Yeni fikir kabul edilir. Bununla birlikte, havalimanı arazisi, Chicago Belediyesi’nin park ve bahçelerden sorumlu biriminin (Chicago Park District) mülkiyetinde kalmaya devam eder.

Fakat önce 1929 Büyük Buhranı ve ardından gelen İkinci Dünya Savaşı sebebiyle, havalimanının inşa edilip açılması 1948 yılını bulur.

10 Aralık 1948’te resmen açılan havalimanının ilk önce Lakefront olan adı 1950’de, kentin ünlü bir gazetecisi ve aynı zamanda bir havacılık aşığı olan Merrill C. Meigs Field şerefine değiştirilir.

Chicago’nun adeta kabindeki bu havalimanı çok tutulur. Kısa sürede, ABD’nin tek pistli en yoğun havalimanı haline gelir. 1955 yılında pist, daha büyük uçakların inip kalkabilmesi amacıyla uzatılır.

Özellikle iş jetlerinin uğrak noktası halinde gelen havalimanı 1980’de, tüm tarihinin zirve noktasına ulaşır ve yıl boyunca 80.000 uçuşa ev sahipliği yapar.

1989 yılında Richard M. Daley‘nin Chicago Belediye Başkanı seçilmesiyle, Meigs Field Havalimanı’nın sonunu getirecek süreç başlar.

Richard M. Daley, ilk olarak 1994’te, ortaya çıkan gürültüyü gerekçe göstererek havalimanının kapatılacağını duyurur.

Chicago Park District, 1996 yılında havalimanının kira sözleşmesini yenilemez. Havalimanı bir kaç ay hava trafiğine kapalı kaldıktan sonra (30 Eylül 1996 – 10 Şubat 1997), Belediye Meclisinin baskısıyla yeniden açılır.

Belediye Başkanı ile Illinois Valisi Jim Edgar, havalimanının beş yıl daha açık kalması konusunda el sıkışır. Lâkin havalimanının kapatılıp kapatılmaması konusundaki tartışmalar kamuoyunda devam eder.

Bu arada ilginç bir ayrıntı gündeme gelir. Amerikan Sivil Havacılık İdaresi (FAA) ile Chicago Belediyesi arasında 1989 yılında imzalanan bir anlaşmaya göre, havalimanının en az 2009 yılına kadar açık kalması gerekmektedir.

Bir başka deyişle, havalimanının 2009’dan önce kapatılması, federal düzeydeki bir anlaşmanın ihlali anlamına gelecektir.

Chicago Meigs Field Havalimanı
Chicago Meigs Field Havalimanı

Bekleyiş sürerken, ABD’de 11 Eylül saldırıları olur ve havacılık bambaşka bir döneme girer.

Bu arada Richard M. Daley, 26 Şubat 2003’teki seçimde yüzde 78,5 oranında oy alarak beşinci kez belediye başkanı seçilir.

Daley, 11 Eylül saldırılarını bahane ederek, şehre bu kadar yakın bir havalimanının bulunmasının güvenlik riski oluşturduğunu iddia eder.

30 Mart 2003’te, gece yarısına doğru çok sayıda iş makinesi, polis ekiplerinin eşliğinde Meigs Field Havalimanı’na girer.

Yaşanacaklardan kimsenin haberi yoktur.

İş makineleri kısa sürede pistin başından sonuna kadar devasa X harfleri kazar. Böylece havalimanı bir anda, uçuş yapılamaz hale getirilir.

Hiç beklenmedik bu olay büyük şaşkınlıkla karşılanır.

Fakat artık olan olmuştur ve geri dönüşü pek kolay değildir.

FAA, Chicago Belediyesi’ni dava eder ve 1989 yılındaki anlaşma ihlal edildiği için tazminat kazanır. Bununla birlikte mahkeme, söz konusu alanın belediyeye ait olduğunu belirterek, Chicago Belediyesi’nin buraya kapatmaya hakkı olduğuna da hükmeder.

Richard M. Daley böylece, beşinci ve son başkanlık dönemini kendince zirvede kapatır.

Alanın bir parka dönüştürülüp halka açılması ise 2015 yılını bulur.


Posted

in

,