Qatar Airways ve Virgin Australia

Qatar Airways, Virgin Australia’ya Ortak Olacak

Körfez’in güçlü havayollarından Qatar Airways, Virgin Australia’ya ortak olmaya hazırlanıyor.

Qatar Airways, varılan anlaşma çerçevesinde Avustralyalı taşıyıcının yüzde 25 oranındaki hissesini satın alacak.

Söz konusu hisseleri, halihazırda Virgin Australia’nın yüzde 93 oranında sahibi olan Amerikalı sermaye şirketi Bain Capital satacak.

Tabii bu ortaklık anlaşması da her zamanki gibi, ilgili resmî kurumların onayına tâbi.

Qatar Airways ve Virgin Australia
Qatar Airways ve Virgin Australia

Konu hakkında bir açıklama yapan Qatar Airways CEO’su Badr Mohammed Al Meer, havacılıkta rekabetin “iyi bir şey olduğuna ve çıtayı yükseltmeye yardımcı olarak sonuçta yolculara fayda sağladığına” inandığını söyledi.

Virgin Australia Group CEO’su Jayne Hrdlicka ise “bu ortaklığın, Virgin Australia’nın uzun vadeli stratejisinin eksik parçasını tamamlayarak, Avustralya havacılığına büyük bir güvenoyu anlamına geleceğine” dikkat çekti.

Taraflar, 2025 yılı ortalarına kadar Brisbane, Melbourne, Perth ve Sydney ile Doha arasında yeni ortak uçuşlara başlamayı hedefliyor. Bu sayede, Avustralya ile Orta Doğu, Afrika ve Avrupa arasında 100 kadar yeni bağlantılı uçuş imkânının doğacağı belirtiliyor.

Dolayısıyla, Virgin Australia filosuna yeniden geniş gövdeli uçakların dahil olması bekleniyor.

Tabii Qatar Airways gibi çok güçlü bir sermaye yapısına sahip bir havayolunun Avustralya’da böyle bir hamle yapması, ülkenin millî taşıyıcısı Qantas için de yeni bir tehdit anlamına geliyor.

Bakalım Qantas, bu ortaklığa nasıl cevap verecek?