Hamburg Havalimanı

Hamburg Havalimanı’ndan Çekilen Çekilene

Hamburg Havalimanı, havayollarından art arda gelen çekilme haberlerinin şokunu yaşıyor.

Ryanair ve Eurowings’in ardından Condor da Hamburg’daki uçuş sayısını azaltacağını duyurdu.

Samos (Yunanistan) ve Malaga hatları tamamen kapatılırken, Yaz 2025 tarifesindeki kapasite yüzde 13 oranında düşürülecek.

Daha önce de Eurowings, 2025 yılında Hamburg’da toplamda binden fazla uçuşun şimdiden iptal edildiğini açıklamıştı.

Benzer biçimde Ryanair, buradaki kapasitesini yüzde 60 oranında azaltırken, Porto, Malaga, Valencia, Milano, Edinburgh ve Zadar (Hırvatistan) seferlerini durdurdu.

2019’dan bu yana Almanya’daki hava trafik kontrol harçlarının iki katına çıktığına dikkat çeken Ryanair, Yaz 2025 döneminde Almanya genelinde yüzde 12 oranında kapasite azaltacak.

Ryanair ayrıca, Avrupa’nın çeşitli kentlerinden Dresden, Dortmund ve Leipzig’e gerçekleştirdiği seferleri de iptal etti.

Hamburg Havalimanı
Hamburg Havalimanı

Bu gelişmenin sebebi ise çok basit.

Hamburg Havalimanı’ndaki artan operasyon maliyetleri. Önümüzdeki nisan ayından itibaren, havayollarının ödediği ücretlere yüzde 9 oranında zam yapılacak.

Buna karşılık, havalimanı işletmecisi, kendisini “bir anlaşmazlıktaki top” olarak görüyor. Zira maliyetlerin yükselmesinin temel sebebi, merkezî hükümetin verdiği kararlar.

Yukarıda değindiğim hava trafik kontrol harcının yanı sıra, Ocak 2025’ten itibaren havacılık güvenliği harçları da yüzde 50 oranında artırılacak.

Azalan uçuşlar, düşen kapasite; daha şimdiden kış tarifesindeki bilet fiyatlarına artış şeklinde yansımış bile.

2025 yaz sezonunda bu durumun daha da kötüleşeceği tahmin ediliyor.

Lufthansa CEO’su Carsten Spohr bile rakiplerinin Almanya’da bu şekilde hızla kapasite azaltmasından rahatsız. Carsten Spohr, kapanan hatlar sebebiyle Alman iş dünyasının zarar göreceğinden endişeli.

Neticede; Almanya ekonomisi elektronikten kimyaya, otomotivden enerjiye hemen hemen her sektörde olağanüstü bir dönemden geçiyor.

Bakalım bu yolun sonu nereye çıkacak?


Posted

in