Schengen

Schengen Bölgesi Giriş/Çıkış Kontrolündeki Sistem Geçişi Yine Ertelendi

Avrupa Birliği (AB), Schengen Bölgesi sınır kontrollerinde 10 Kasım 2024 tarihinde başlayacağı duyurulan yeni dönem bir kez daha ertelendi.

Entry Exit System (EES) adı verilen sistemin devreye girmesiyle, AB sınır kapılarında, mevcut duruma göre daha “gelişmiş bir biçimde pasaport taraması” yapılacaktı.

Konu hakkında kesin bir açıklama yapılmazken, söz konusu geçişin 2025 yılına kaldığı ve parmak izi alınması şartının kaldırıldığı belirtiliyor.

Hamburg Havalimanı
Hamburg Havalimanı

Özellikle Almanya, Fransa ve Hollanda’nın tam anlamıyla hazır olmadığı ve bu yüzden yaşanması muhtemel bir kargaşadan çekinildiği iddia ediliyor.

Sistem geçişinin tüm sınır kapılarında aynı anda yapılması planlanıyordu.

Son gelen bilgilere göre öncelikle orta büyüklükteki bir kaç havalimanı, deniz limanı ve kara sınır noktasında deneme yapılacak. Bu işin en erken 2025’in sonbahar aylarında yapılabileceği söyleniyor.

Sistem, buralardan gelen geri bildirimler doğrultusunda AB geneline yaygınlaştırılacak.

Dolayısıyla, EES’nin tam olarak ancak 2026’da uygulanabileceği anlaşılıyor.

Öte yandan, İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Tüneli’nin işletmecisi Eurotunnel, normalde 2022’de devreye gireceği söylenen EES kontrolleri için şimdiye kadar 70 milyon Pound tutarında altyapı harcaması yaptığını ve yaşanan gecikmeler sebebiyle AB’yi dava etmeyi düşündüğünü açıkladı.


Posted

in