Alman havalimanı işletmecisi Fraport, Yunanistan’da büyümeye devam ediyor.
Fraport’un Yunanistan’da işlettiği havalimanı sayısı, son katılan Kalamata Havalimanı’yla birlikte on beşe yükselecek.
Kalamata Havalimanı, 2025 sonundan itibaren geçerli olmak üzere 40 yıl boyunca Fraport ve Yunan ortakları, Delta Airport Investments (Copelouzos Group) ve Pileas (Constantakopoulos Group) tarafından işletilecek.
Yunan devletinin kasasına bu işlemden 45,2 milyon Euro peşin para girecek. Bunun yanı sıra, işletmecilerin her yıl ödeyeceği belli bir miktar komisyonla, bu tutarında toplamda 71,2 milyon Euro’ya ulaşacağı tahmin ediliyor.
Tabii havalimanının sonraki yıllardaki tadilat ve genişleme işleri de özel sektörün uhdesinde olacak.
2024 yılında, Yunanistan’ın güneyindeki bu küçük havalimanının yolcu sayısının 330 bin civarında olacağı tahmin ediliyor.
2017 Yılında Başladı
Fraport’un Yunanistan macerası 2017 yılında başladı.
Yunan hükümetinin 2015 yılında açtığı özelleştirme ihalesinin kazanan Fraport, 11 Nisan 2017 tarihinden itibaren, irili ufaklı 14 farklı Yunan havalimanının işletmesini 40 yıl gibi bir hayli uzun bir süreliğine üstlendi.
- Aktion
- Hanya
- Korfu
- Kavala
- Kefalonya
- İstanköy
- Midilli
- Mykonos
- Rodos
- Samos
- Santorini
- Skiathos
- Selanik
- Zante
Fraport, Yunanistan operasyonundan bir hayli memnun.
2024’ün ilk dokuz ayında bu ülkedeki yolcu sayısı, 2019’un aynı dönemine göre yüzde 18,2 gibi gayet yüksek bir oranda artıda. Buna karşılık, şirketin merkezi durumundaki Frankfurt Havalimanı, yüzde 14 geride.
Fraport ülkemizde de yine uzunca bir süredir Antalya Havalimanı’nın işletmesine ortak durumda. Fraport, Antalya’da 1999’da IC İçtaş’la başladığı ortaklığını halihazırda TAV ile sürdürüyor.
TAV – Fraport’un Antalya’daki işletme süresi 2051’de bitecek.