Eski Yugoslavya’nın mirasçısı olan ülkelerin önemli bir bölümü son yıllarda, “Vizesiz Balkanlar” konsepti çerçevesinde biz Türklerin odağında.
Avrupa’dan vize almakta zorlanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, kısa süreli seyahatlerde eski Yugoslavya coğrafyasına yöneliyor.
Gelgelelim aynı coğrafyanın bir diğer yüzü, Avrupa’ya, özellikle de Almanya’ya bakıyor.
Havayolu sektörünün 2025 yılı planlamaları, bu durumu kanıtlar nitelikte.

Almanya, Eski Yugoslav Ülkeleri İçin En Büyük Uluslararası Hava Pazarı Oldu
2025 yaz sezonunda Almanya, eski Yugoslavya ülkeleri için en büyük uluslararası hava pazarı konumuna geldi. 30 Mart – 25 Ekim tarihleri arasında iki bölge arasında toplamda 5,85 milyonun üzerinde koltuk kapasitesi sunuluyor. Bu rakam, 2024 yazına göre yüzde 7,2’lik bir artış anlamına geliyor. Almanya, eski Yugoslavya ülkelerinin tamamında, ilk üç büyük dış pazar arasında yer alıyor.
Hırvatistan: Almanya ile En Yoğun Trafiğe Sahip Ülke
2.842.093 koltukla Hırvatistan, Almanya pazarında başı çekiyor. Bu ülke için Almanya, Birleşik Krallık ve İtalya’nın önünde en büyük dış pazar konumunda. Yıllık kapasite artışı yüzde 6,4 seviyesinde. İki ülke arasında en fazla kapasiteye sahip havayolu yüzde 26,2’lik payıyla Ryanair olurken, onu Eurowings ve Croatia Airlines takip ediyor. Bu yaz Almanya’daki 16 şehirden Hırvatistan’a direkt uçuşlar düzenleniyor.
Sırbistan: İki Hattı Olan Lufthansa Liderliği Kaptı
Sırbistan ile Almanya arasında bu yaz 1.001.302 koltuk sunuluyor. Bu, ülkenin en büyük pazarı konumunda; ardından Karadağ ve Türkiye geliyor. Kapasite geçen yıla göre yüzde 6 arttı. Yalnızca iki hat işletmesine rağmen Lufthansa, A321 tipi uçak kullanımı sayesinde en büyük taşıyıcı oldu. Onu Air Serbia, Wizz Air ve Eurowings izliyor. Sırbistan’dan Almanya’daki 14 şehre uçuş var.
Kuzey Makedonya: İkinci Büyük Pazar Almanya
Kuzey Makedonya ile Almanya arasında bu yaz 576.622 koltuk sunuluyor. Bu rakam, Almanya’yı Türkiye’nin ardından ülkenin ikinci büyük pazarı yapıyor. Planlı sefer kapasitesi yüzde 2,8 arttı. Yalnızca iki havayolu faaliyet gösteriyor; Wizz Air yüzde 83,6’lık ezici bir payla lider, Lufthansa ise ikinci sırada. Almanya’daki 10 şehir, Makedonya ile direkt bağlantıya sahip.
Bosna-Hersek: Ryanair ve Wizz Air Sayesinde Patlama
Bosna-Hersek’in Almanya ile kapasitesi 573.696 koltukla Makedonya’nın hemen gerisinde. Bu rakam, geçen yıla göre yüzde 41,1 artış gösterdi. Artışın başlıca nedeni Ryanair’in büyümesi ve Wizz Air’in Banja Luka ile Tuzla’dan yaptığı frekans artışları. Almanya, Türkiye’nin ardından ülkenin ikinci büyük pazarı. Sırasıyla Ryanair, Wizz Air ve Lufthansa en büyük üç taşıyıcı. Almanya’daki 9 şehirden direkt uçuş var.
Priştine: Tarifeli Seferlerde Düşüş Yaşandı
Priştine’den Almanya’ya 232.529 koltuk sunuluyor. Ancak sadece tur operatörleri tarafından satılan charter seferler bu rakama dahil değil. Sadece tarifeli seferlere bakıldığında kapasite yüzde 10,2 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüşte Condor ve easyJet’in sefer azaltması etkili oldu. Yine de Almanya, İsviçre’den sonra Priştine’nin en büyük dış pazarı.
Slovenya: Büyümenin Arkasında Lufthansa ve Eurowings Var
Slovenya ile Almanya arasında bu yaz 231.108 koltuk sunuluyor. Tüm seferler Lufthansa Grubu tarafından gerçekleştiriliyor. Kapasite yüzde 22,9 oranında arttı. Bu artışta Eurowings’in Slovenya pazarına girişi ve Lufthansa’nın artırdığı koltuk sayısı etkili oldu. Almanya, Slovenya’nın en büyük hava pazarı konumunda. Lufthansa yüzde 88,3’lük payla lider, geri kalanı Eurowings karşılıyor. Ljubljana sadece Frankfurt, Münih ve Düsseldorf ile bağlı.
Karadağ: Almanya’ya Altı Taşıyıcı Birden
Karadağ, Almanya ile bu yaz 191.980 koltuk sunuyor. Geçen yıla göre yüzde 17,1’lik bir artış söz konusu. Almanya, ülkenin Sırbistan ve Türkiye’nin ardından üçüncü büyük pazarı. Wizz Air en büyük taşıyıcı olurken, onu Eurowings ve easyJet takip ediyor. Lufthansa ve milli havayolu Air Montenegro ise beşinci ve altıncı sırada yer alıyor. Karadağ’dan Almanya’daki yedi şehre direkt uçuş düzenleniyor.