Overbook* yapmak artık o kadar kolay olmayacak.
Daha doğrusu, havayolu şirketleri, gelir yönetimi sistemleri üzerinden yürüttükleri overbook politikasını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak.
Zira ABD’de alınan bir karara göre, overbook sebebiyle uçağa binemeyen yolculara ödenmesi gereken tazminat miktarı, 800 ABD Doları’ndan, 1300 Dolar’a yükseltildi.
Bu kural ABD iç hat uçuşları için geçerli ve yolcunun gideceği yere, tarifeli seferindeki zamana göre iki saatten geç gitmesi durumunda uygulanacak.
Gideceği yere gidişi, tarifedekine göre iki saat içerisinde gerçekleşirse, havayolu şirketinin ödemesi gereken tazminat miktarı 650 Dolar’a iniyor.
ABD Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre, overbook sebebiyle uçamayan yolcu sayısı 2009 yılında 10.000’de 1,23 iken, 2010 yılında bu rakam 1,09’a düşmüş.
ABD iç hatlarında yılda 500 milyon’un üzerinde yolcu taşındığını düşünürsek, en basit hesapla, yılda 50.000 yolcunun, overbook uygulaması sebebiyle bilet satın aldığı sefere binemediğini görüyoruz.
Son yapılan kural değişikliğine göre bu durum havayolu şirketleri için 30 ila 50 milyon Dolar civarında bir maliyet anlamına geliyor.
Bunun yanı sıra yeni kurala göre, ABD’deki havalimanlarında uçakları bir şekilde sıkışıp kalmış yabancı havayolu şirketleri ya yolcularını en geç dört saat içinde uçaktan indirecek, ya da 27.500 Dolar’a kadar ceza ödemek durumunda kalacak.
Uçak yolcularının lehine olan bu gelişmelerin arkasındaki isim ise ABD Ulaştırma Bakanı Raymond LaHood.
LaHood, “Demokrat” başkan Obama’nın kabinesinde yer alan iki “Cumhuriyetçi” bakandan biri.
Hayır, yanlış okumuyorsunuz. LaHood, rakip partiden olmasına rağmen Obama’nın kabinesinde kendisine yer bulmuş durumda.
LaHood’un getirdiği kurallar arasındaki bir diğer unsur ise satın alınmış olan bir uçak biletinin, uçuşa 24 saatten az bir süre kaldığı durumlarda da, “herhangi bir ceza ödemeden” iptal edilebilir olması.
Bakalım LaHood’un kuralları fiiliyatta ne kadar geçerli olacak?
*Overbook: Havayolu şirketlerinin kullanmakta oldukları gelir yönetimi sistemleri ile, seferlerdeki “no-show”, yani bilet satın aldığı halde uçuşa gelmeyen yolcu sayısını tahmin ederek, uçaktaki yolcu doluluk oranını maksimize etmek amacıyla, arz edilen koltuk kapasitesinden fazla bilet satması.