Qatar Airways’in tez canlı CEO’su Ekber El Bekir, sektörün önde gelen dergilerinden Airline Business’ın konuğu oldu ve şirketin iddialı planları hakkında bilgi verdi.
İşte o röportajın öne çıkan bölümleri.
El Bekir, 1993’ün sonunda kurulmuş olan Qatar Airways’in başına 1997 yılında geçti.
O dönemde şirketin hedefiyle ilgili olarak yaptığı 35 uçaklık bir filo ile 35 noktaya uçuş düzenleme fikri, rakipleri tarafından bir “şaka” olarak kabul edildi.
Ancak 13 sene sonunda Qatar Airways’in gelmiş olduğu nokta, rakipleri tarafından son derece ciddi bir biçimde kabul görmesini sağladı.
Şirketin merkezi konumundaki Doha’da 15 milyar Dolar’a mâl olan yeni havalimanı gelecek yılın sonunda açılırken, bir yandan Qatar Airways’in halka arz edilmesine yönelik çalışmalar, diğer yandan da uluslararası ittifak arayışları devam ediyor.
Havayolu sektörü açısından günümüzde Ortadoğu’da dört önemli aktör bulunuyor:
Emirates, Etihad, Gulf Air ve Qatar Airways.
El Bekir’e göre bunlardan sadece ikisi “büyük” oyuncu olarak yoluna devam edecek.
Bölgedeki diğer havayolu şirketleri ise büyüklerin yanındaki figüranlar olarak kalacak.
El Bekir’in iki büyük oyuncu olarak tahmin ettiği şirketlerden bir tanesi Emirates olurken, diğeri tabii olarak Qatar Airways. Emirates ile trafik sonuçları bakımından rekabet etmelerinin mümkün olmadığını samimiyetle belirten El Bekir, bu rakiplerini özellikle kârlılık bakımından geride bırakacaklarına inanıyor.
Şirketin %50’si, sadece 1,7 milyonluk bir nüfusa sahip olan Katar devletine ait.
Katar, adını yakın zamanda, 2022 FIFA Dünya Kupası’nın ev sahipliğini yapmaya hak kazanarak duyurdu. Ülke ayrıca, büyük doğalgaz rezervleriyle tanınıyor.
Bu yıl filodaki uçak sayısı 100’ün üzerine çıkarken, 2013 yılı sonunda bu rakamın 130’a ulaşması hedefleniyor. Son dönemdeki büyüme oranı yılda %25 gibi yüksek rakamlara ulaşan Qatar Airways, 2013 sonrasında ise bu oranı yılda %10 civarına çekecek.
Önümüzdeki yıllarda filoya Boeing 787, Airbus A380 ve Airbus A350 gibi yeni uçaklar dahil olacak.
Şirketin şu anda 170 adet yeni uçak siparişi bulunuyor. Haziran ayında Paris’te yapılacak havacılık fuarında yeni siparişler verilmesi de gündemde. Şirket özellikle Bombardier C Serisi ile Airbus’ın yeni A320neo modelleri arasında bir seçim yapacak.
2010-11 mâli yılında 5,7 milyar USD civarında gelir elde etmeyi hedefleyen şirketin kâr hedefi ise 100 milyon USD mertebesinde.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da son 3 – 4 aydır yaşananlar ve artan petrol fiyatları, Qatar Airways’i de etkilemiş durumda.
Yukarıda da belirttiğim üzere Qatar Airways henüz halka arz edilmiş değil.
Bunun gerçekleşebilmesi için şirket kendisine, “üç yıl arka arkaya kâr etme” şartı koymuş. Bu durumda bir halka arzdan bahsedebilmek için en iyi ihtimalle 2013 yılının beklenmesi gerekiyor.
Bu noktada, oneworld’ün Qatar Airways’e olan ilgisinden bahsetmek elzem. Henüz herhangi bir resmî görüşme yapılmazken, BA + Iberia CEO’su Willi Walsh’un, Qatar Airways’e çok sıcak baktığı biliniyor.
Ayrıca El Bekir’in röportajındaki bir başka dikkat çekici cümle, Qatar Airways’in bir başka şirketi satın alıp almayacağı hususunda. El Bekir, satın alabilecekleri muhtemel bir şirketi şu şekilde tarif ediyor:
“Kârlı, Qatar Airways yönetimini boş yere meşgul etmeyecek, büyük potansiyele ve sağlam bir işletme yapısına sahip.”
El Bekir’in aklından hangi havayolu şirketi veya şirketlerinin geçtiği doğrusu merak konusu.
2005 yılında sadece 6 milyon yolcu taşıyan Qatar Airways, 2010 yılında bu rakamı 12 milyonun üzerine çıkarmış durumda.
Şirket aynı dönemde toplam gelirini de dört katına yükseltmeyi başardı. Şu an 100 noktaya sefer düzenleyen Qatar Airways’te yaklaşık 11.000 personel görev yapıyor.