Düşük maliyetli taşıyıcıların devrim niteliğindeki iş modeli, ister istemez network taşıyıcı şirketleri de etkilemişti.
Devrimin ilk yıllarında network taşıyıcılar tarafından kale alınmayan düşük maliyetli iş modeli, zaman geçtikte kendisini ispat etmiş ve neticede büyük şirketler tarafından kopyalanır olmuştu.
Ama nasıl?
Network taşıyıcılar, bu iş modelinin gerçeklerini anlamak yerine, yavru şirketler kurarak bire bir kopyalama yoluna gitmişti.
Düşük maliyetli taşıyıcı iş modelinin ruhu bir kenara bırakılarak yapılan bu denemelerin neredeyse tamamı hüsranla neticelenmişti.
İşin en enteresan tarafı, büyükler tarafından kurulan bu yavru şirketlerin isimlerinin bir hayli tuhaf olması.
İşte onlardan ilk aklıma gelenler:
KLM – Buzz, British Airways – Go, SAS – Snowflake, United – Ted, Delta – Song, Air Canada – Tango, Air Canada – Zip, Korean Air – Jin Air, Qantas – Jetconnect, South African Airways – Mango.
Şimdi bunlara bir yenisi daha ekleniyor.
Evet, İngilizce’de şeftali anlamına gelen bu kelime, Japonya’da kurulan yeni bir yavru şirketin adı olarak seçilmiş.
Peach, All Nippon Airways (ANA) ve bir grup Doğu Asyalı yatırımcının ortaklığı ile hayata geçiyor.
Japonya’daki ilk düşük maliyetli taşıyıcı olma iddiasındaki bu yeni şirketin merkezi için Osaka Kansai Havalimanı seçilmiş.
Şeftali gibi havayolu sektöründe kolay bulunmayacak bir ismin seçilme sebebi, “herkes tarafından bilinen bir meyve olması ve Asya’da uzun ömür, iyi şans, mutluluk gibi kavramları temsil etmesi” şeklinde açıklanmış.
Şirketin ayrıca Pan-asian, Energetic, Affordable, Cute & Cool ve Happy şeklinde, biraz zorlama gibi duran bir akrostiş denemesinde bulunduğunu da ekleyeyim. 🙂
Aslında Peach ile Mango’nun farklı pazarlara hitap ediyor oluşları büyük eksiklik.
Bu iki şirketin aynı bölgede faaliyet gösterdiğini düşünsenize… 😉