Ülkemizdeki süreli dergi satışları bir türlü arzu edilen patlamayı gerçekleştirememiştir.
Türk basın tarihi, başarısızlıkla sonuçlanan dergi çıkartma girişimleriyle doludur.
Haftalık yayımlanan ve aylık 200 bin civarına ulaşan bir tiraja sahip Aksiyon’un istisnaî durumunu bir kenara koyacak olursak, ayda toplam 30 – 40 bin’lik tiraja ulaşan süreli yayınların başarılı addedildiği bir ülkede yaşıyoruz.
Söz konusu tiraj listesinde olmadığından nüfuzu ve kudreti kamuoyunda pek dile getirilmeyen bir başka dergi türüne dikkat çekmek istiyoruz:
Uçuş Esnası Dergileri
Aylık tiraj rakamları yüz binlerle ifade edilen bu dergiler, her ay milyonlarca kişinin seyahat ettiği uçaklarda okuyucularla buluşuyor.
Ulaştığı kesimin genişliği ve muhtemel gelir grubu düşünüldüğünde, bu gibi dergilerin hedef kitlelerle iletişime geçmekte ne denli önemli olduğu daha rahat anlaşılabilir.
Türkiye’nin en önde gelen uçuş esnası dergisi hiç kuşkusuz Skylife.
İlk denemesi 1973 yılında, THY’nin 40. kuruluş yıldönümünde yapılan dergi, 1984 yılından itibaren THY Magazin adı ile düzenli bir biçimde yayınlanır hale gelmişti.
1989 yılı Aralık sayısından itibaren adı “Skylife” olarak değiştirilen dergi, gerek tiraj rakamı ve gerekse istikrarlı bir biçimde yayınlanıyor olması açılarından belki de Türkiye’de bir rekora imza atmış durumda.
Derginin içeriğine THY’nin web sitesinden ulaşmak mümkün.
Ülkemizde düşük maliyetli taşıyıcı iş modelini takip eden havayolu şirketlerinin başta geleni Pegasus da uçuş esnası dergisi yayınlamakta.
‘Pegasus Magazine‘ adı ile yayınlanan derginin tamamına eMecmua’daki sayfasından ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Ağustos 2009’dan bu yana çıkan Pegasus Magazin’ler burada…
Uçuş esnası dergilerinin dünya çapındaki durumuna baktığımızda, gelişen teknoloji ile birlikte işin bir basamak daha atladığını ve çıtanın yükseltildiğini görüyoruz.
Lufthansa, geçtiğimiz Aralık ayından itibaren uçuş esnası dergisi ‘Lufthansa Magazin‘i artık iPad versiyonu ile birlikte hazırlıyor.
Böylece hem derginin erişim sahası uçak yolcularının dışındaki kitlelere doğru genişliyor hem de dergi, elektronik versiyonuna eklenen video parçalarıyla daha cazip bir hale geliyor.
Hem tiraj, hem de nüfuz artıyor. 😉
Görünen o ki, yakın bir gelecekte tüm uçuş esnası dergileri elektronik ortamda yolcu ve okurların beğenisine sunulacak.
Teknolojinin sağladığı imkânların, kitap kavramını ne yöne doğru itmekte olduğuna da dikkat etmekte fayda var. Kitaplar, yakın zamanda çok farklı bir formata sahip hale gelecek.
Ayrıca, iPad uyumlu uçuş esnası dergilerinin Matador Goods tarafından bir listesine buradan ulaşabilirsiniz.