Şimdilik ABD’nin ardından dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, devasa iş hacmi ve sunduğu fırsatlar sebebiyle her girişimcinin rüyalarını süslüyor.
Ancak Çin’in iç dinamikleri ve şahsına münhasır yapısı, sunduğu fırsatların yanı sıra, bu ülkede iş yapmayı bir hayli güçleştiriyor.
İşte bu durumdan şikayetçi olan bir dev; Lufthansa Cargo.
Şirketin CEO’su Karl Ulrich Garnadt yaptığı bir açıklamada, Çin’deki işlerini gözden geçirdiklerini ve tüm seçeneklerin açık olduğunu belirtti.
Garnadt, Çin pazarının, Lufthansa Cargo’nun toplam cirosunun beşte birini oluşturduğunu ancak bu pazarın iktisadî açıdan neler vaat ettiğinin, pazar payı ve stratejik ehemmiyetten önce geldiğini vurguladı.
Tercüme etmek gerekirse, Lufthansa Cargo Çin’deki işlerinden ya zarar etmekte ya da beklediğinin çok gerisinde bir düzeyde kâr etmekte.
Bilindiği üzere Lufthansa’nın Çin’de, Jade Cargo adında bir ortak girişimi (joint venture) bulunuyor.
%25’i Lufthansa’ya ait olan Jade Cargo’nun %51’i Shenzhen Airlines ve %24’ü Alman kalkınma bankası DEG’e ait.
2004 yılında kurulan Jade Cargo’nun filosunda altı adet Boeing 747 kargo uçağı bulunuyor. Şirket şu anda, aralarında İstanbul’un da yer aldığı 13 noktaya sefer düzenliyor.
Çin tarafı razı gelmediğinden, Jade Cargo’da uzun zamandır gerekli sermaye artışı yapılamıyor ve bu durum Almanların canını sıkıyor.
Öte tarafta, Lufthansa Cargo’nun filosu ise tamamı MD-11 olan 18 uçaktan oluşuyor. Lufthansa Cargo ayrıca Lufthansa’nın filosundaki yolcu uçaklarının kargo bölümlerini (belly cargo) kullanıyor.
Ancak bir yandan son bir kaç aydır sert bir şekilde yavaşlamaya başlayan dünya kargo pazarı, diğer yandan Frankfurt Havalimanı’na getirilen gece uçuşu yasağı, Lufthansa Cargo’nun belini fena halde bükmüş durumda.
Şirket, kış tarifesinde Çin seferlerinde iki frekans (haftada) azaltmak ve kargo seferlerini gündüz saatlerine çekmek zorunda kaldı.
Bu yüzden, 2012 yılında filoya iki yeni kargo uçağı dahil edilmesi planı da iptal edildi.
Zira Frankfurt’ta geçen Ekim ayında devreye giren gece uçuşu yasağının Lufthansa Cargo’ya 15 milyon Euro civarında bir maliyeti olması bekleniyor.
Bu yasak 2012 yılında da devam ederse, ki bu konudaki duruşma Mart ayında yapılacak, şirketin 2012 yılında 40 milyon Euro mertebesinde kayıp yaşayacağı tahmin ediliyor.
2012, Lufthansa Cargo için hem Çin hem de Frankfurt ile bir imtihan yılı olacağa benziyor.