Aklın yolu bir.
Yeni pist, İstanbul Atatürk Havalimanı’nı kurtaracak.
Uzun zamandır Türkiye ticarî havayolu sektörünü meşgul eden mesele nihayet çözüme kavuşacak gibi görünüyor.
Hürriyet Gazetesi’nden Uğur Cebeci, bugünkü yazısında bu konuya değinerek, mevuct 17-35 pistlerine paralel olarak yolcu terminallerinin diğer tarafına yani Ataköy’e yakın olan bölüme yeni bir pist yapılması kararına verildiğini müjdeliyor.
Böylece İstanbul’a yeni bir havalimanı inşa etmek yerine, artık şehrin içinde kalmış olan Atatürk Havalimanı’na yapılacak ilave bir pist ile, Türkiye’nin ticarî başkenti konumundaki şehrin ve dolayısıyla tüm Türkiye’nin bu hava trafiği meselesi uzunca bir süreliğine halledilmiş olacak.
Havayolu 101 olarak bundan yaklaşık iki sene önce dile getirdiğimiz bu çözüm seçeneğinde karar kılınmış olması bizleri ayrıca sevindirdi.
Bu havalimanımızın kapasite sorunu, Türk Hava Yolları’nın özellikle son 5-6 yıl içerisinde yakalamış olduğu yüksek oranlı büyüme trendine “paralel” hareket edilememesi sonucunda meydana çıkmıştı.
Uzun sürecek ve maliyeti yüksek olacak yeni bir havalimanı yerine, çok daha kısa sürede ve nispeten düşük bir maliyetle inşa edilecek yeni pist için bazı kamulaştırma çalışmaları kaçınılmaz olacak.
Planlı bir biçimde değilse de, geçen yıllar içerisinde bir “Aerotropolis” hüviyetini kazanan İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yeni bir havalimanı inşa edilerek atıl vaziyete düşmeyecek olması da ayrıca hem yolcular hem de İstanbul için mutluluk verici.
Cebeci’nin yazısında yeni pist ile ilgili olarak bahsedilen ayrıntılar şu şekilde:
a- Havalimanlarında en verimli trafik akışı, terminalin ortada bulunduğu, aynı doğrultuda çalışan iki paralel pistle gerçekleştiriliyor. Böylece birbirinden bağımsız olarak uçaklar aynı anda inip kalkabiliyor.
b- Yapımı planlanan dördüncü pist, Yeşilköy-Yenibosna doğrultusunda olacak. Pistin bir bölümü, uzatılan Florya-Ataköy yönündeki 05-23 pistiyle çakışacak. Pist için yaklaşık 40 metrelik dolgu yapılacak. İniş kalkışların emniyetli olması için THY Genel Müdürlüğü arkasındaki Dünya Ticaret Merkezi binalarından ikisi tıraşlanacak.
c- Pistin boyu 2 bin 500 metre, eniyse 60 metre olarak planlandı. Aynı anda kalkan trafiklerin birbirini kesmemesi için iki pist arasında 5 derecelik istikamet farkı bulunacak.
d- İnen uçaklar, hızlı taksi yollarıyla pisti terk edecek, kısa sürede terminale ulaşacak. Ayrıca kulenin yan tarafındaki binalar kaldırılacak. Dış Hatlar Terminali’nin önündeki alan genişletilerek uçakların yerdeki hareketi hızlandırılacak.
e- Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan askeri bölümün DHMİ’ye geçmesi için yapılan görüşmelerde son aşamaya gelindi. Bu bölüm, apron olarak planlandı. Böylece uçak park sahası sorunu ortadan kalkıyor. Gelecekteki büyümede bu alana terminal de inşa edilebilecek.
f- Plana göre askeri lojmanların havalimanı sahasına eklenmesiyle yeni kargo köyünün 05 pist başı noktasındaki yere yapılması hedefleniyor.
g- THY’nin isteğiyle yapılacak yeni pist ve ek apron sahalarıyla Atatürk Havalimanı saatte 70 uçaklık trafiğe sahip olacak. Bu da havalimanın gelecekteki 10 yılını rahatlatacak, THY’nin ana üssündeki sorunlar yok denecek kadar azalacak.