Petrol fiyatlarının seyri, maliyetler açısından havayolu sektörünü çok yakından ilgilendiriyor.
Havayolu 101’de petrol fiyatlarıyla ilgili olarak hazırlanan çalışmalarda, “Dated Brent, West Texas Intermediate ve Dubai Fateh” petrol fiyatlarının basit ortalaması kriter alınmakta.
Bu konuyu en son bu yılın başında ele almış ve 2001 – 2011 yılları arasındaki yıllık ortalama petrol fiyatlarını yayımlamıştık.
Petrolün gidişatına bu kez bir de OPEC’in hazırlamış olduğu sepetin fiyatlarından bakalım.
İlk olarak 16 Haziran 2005 tarihinde oluşturulan bu sepette şu an itibarıyla bulunan petrol türleri şöyle:
Saharan Blend (Cezayir), Girassol (Angola), Oriente (Ekvador), Iran Heavy (İran), Basra Light (Irak), Kuwait Export (Kuveyt), Es Sider (Libya), Bonny Light (Nijerya), Qatar Marine (Katar), Arab Light (Suudi Arabistan), Murban (BAE) ve Merey (Venezuella).
Yukarıdaki grafikte, 1999 – 2011 yıllarına ait yıllık ortalama petrol sepeti fiyatları yer alıyor.
Ayrıca 2012 yılının geride bıraktığımız iki ayına ait ortalamayı da aynı grafikte bulmak mümkün.
Açıkça görüldüğü üzere, petrol fiyatları 2012’de de hız kesmiyor.
Geçtiğimiz yılı nominal fiyatlar açısından rekor bir ortalama ile kapatan petrol, yeni yılda da yüksek seyrini devam ettiriyor.
Ortalama 115 USD mertebesinde iken, şu sıralarda Brent türü petrolün varili 125 Dolar’dan işlem görüyor.
Batı dünyası ile Suriye ve İran arasında devam etmekte olan gerginlik düşünüldüğünde, petrol fiyatlarının kısa-orta vadede daha da yükselmesi kaçınılmaz gibi görünüyor.
Olaya havayolu sektörü açısından yaklaştığımızda; geçtiğimiz yıllarda düşük fiyatlardan hedging işlemi yapmayı başarabilen, buna cesaret edebilen havayolu şirketlerinin, petrol piyasasının geldiği şu noktada bunu yap(a)mayan rakiplerine karşı büyük avantajlar sağlayabileceği söylenebilir.
Artan akaryakıt giderleri karşısında havayolu şirketlerinin iki seçeneği bulunuyor.
Ya akaryakıt maliyetlerini bilet fiyatlarına, dolayısıyla yolculara yansıtmak, ya da bu maliyetleri kendileri üstlenmek.
İlk seçenekte yolcu kaybı ve ardından gelir azalmasıyla karşılaşılması muhtemelken, ikinci durumda da kârlılığın zarar görmesi ihtimali mevcut.
İki ucu keskin bıçak…
Comments
3 responses to “Petrol Fiyatları, 2012’de de Hız Kesmiyor”