Avrupa Birliği (AB) tarafından sene başından itibaren yürürlüğe sokulan karbon emisyonu sisteminde iki büyük çatlak çıktı:
Çin ve Hindistan.
Karbon Emisyonu Sistemi Nedir?
Kısaca hatırlamak gerekirse; bu uygulama kapsamında havayolu şirketleri, AB sınırları içerisindeki bir havalimanının varış veya kalkış noktası olacağı tüm uçuşlar için, AB Karbon Emisyonu Sistemi dahilinde belli bir meblağ ödemek zorundalar.
Bu tutarın bir bölümüyle (%85) ilgili kota, havayolu şirketlerine ücretsiz dağıtılırken, bu kotanın aşılması durumunda şirketlerin ilave permi satın almaları gerekiyor.
Aslında bu işin kökü, 1997 yılındaki Kyoto protokolüne dayanmakta.
O tarihte karbon emisyonu sisteminin dışında tutulan havayolu sektörü için bu konunun çözümünde, ICAO yetkili kılınmıştı.
Fakat ICAO’nun aradan geçen 15 yılda bu işi bir türlü bir sonuca ulaştıramaması, AB’nin kendi yolunu izlemesine vesile oldu.
2020 yılına gelindiğinde, havayolu sektörü kaynaklı karbon emisyonu ödemelerinin 10 milyar Euro’yu bulacağı tahmin ediliyor.
Şirketler, karbon emisyonu ile ilgili ilk ödemeyi AB’ye, 2013 yılının Nisan ayında yapacak.
Çin ve Hindistan
Söz konusu uygulama dünya genelindeki bir çok havayolu şirketi ve dolayısıyla devletin tepkisini çekmesine karşın, şirketler, AB’nin talep etmiş olduğu uçuş raporlarını bildirmiş durumdalar.
Çin ve Hindistan’ın havayolu şirketleri müstesna.
Bu iki ülkeye ait toplam 10 şirket, Birlik tarafından talep edilen verileri henüz göndermiş değil.
Oysa AB, havayolu şirketlerinin 2011 yılına ait verilerini Mart ayı sonuna kadar göndermesini talep etmişti. Yapılan açıklamada, bu 10 havayolu şirketine, önümüzdeki Haziran ayı ortasına kadar mühlet verildiği belirtiliyor.
Ancak gerekli verilerin yine gönderilmemesi ve daha ötesinde karbon emisyonu sistemiyle ilgili hiç bir girişime iştirak edilmemesi halinde, AB’nin uygulayacağını duyurduğu yaptırım bir hayli sert.
Karbon emisyonu tonu başına 100 Euro ceza.
Bu cezanın ödenmemesi halinde ise AB hava sahasına giriş yasağı.
Taraflar arasındaki çekişme daha uzunca bir süre devam edecek gibi görünüyor.
not: AB’nin karbon emisyonu piyasasında bir tonluk emisyonun değeri şu an için 6 Euro mertebesinde bulunuyor.
Comments
2 responses to “Karbon Emisyonu Sisteminde İki Büyük Çatlak”