Hava kargo taşımacılığı denildiğinde akla daha ziyade network carrier olarak adlandırılan ve küresel çapta faaliyet gösteren şirketler gelir.
Noktadan noktaya uçuşlar ve çok hızlı uçak çevirme (turnaround) temeline dayalı bir iş modeline sahip olan düşük maliyetli taşıyıcıların (DMT), kargo işine girmesi pek beklenmez.
Zira DMT’ler için zamanında kalkış performansı (on-time performance) son derece kritiktir.
İhtiyaç duyulan özel bazı depolama şekilleri, sıkı sıkıya uyulması gereken kurallar, alınması gereken güvenlik tedbirleri gibi, bu performansı menfî yönde etkilemesi muhtemel etkenler sebebiyle, DMT’ler hava kargo işine öteden beri tereddütle yaklaşmıştır.
Örneğin Ryanair, kargo taşımacılığını hiç düşünmezken, easyJet, bir yıllık bir denemenin ardından, güvenlikle ilgili riskin büyük olması sebebiyle bu işten vazgeçti.
Kargo Taşıyan DMT’ler Hangileri?
Avrupa’nın önde gelen iki DMT’si kargo taşımaktan imtina ederken, bu işin mucidi Southwest Airlines ise bu işe dört elle sarılıyor.
Florida’daki Panama City haricinde tüm noktalarından kargo kabul eden Southwest’in kendi personeli olan bir kargo satış ve handling takımları bulunuyor.
Ayrıca yüksek gelirli taşımaya odaklanabilmek için kullandıkları bir gelir yönetimi sistemi de var.
20-25 dakika gibi ultra kısa turnaround sürelerini başarmak zorunda olan Southwest, taşıdığı kargoya belli bazı sınırlamalar getirmiş. Şirket;
1- Tehlikeli madde taşımıyor,
2- Canlı hayvan taşımıyor ve
3- Her bir parça kargonun 90 Kg’den daha hafif olması şartını getiriyor.
Aslına bakılırsa, Southwest, yolcu taşıma işinde olduğu gibi kargo işini de mümkün olan en basit şekle indirgeyerek, maksimum kârlılığa ve işletme verimliliğine ulaşmayı amaçlıyor.
Önümüzdeki yıllarda dış hat uçuşlarına başlamayı planlayan Southwest’in, sağladığı şirketler arası ödeme kolaylıkları sebebiyle IATA üyeliğini gündemine aldığını da hemen ekleyelim.
Flydubai ve AirAsiaX, kargo işine önem veren diğer DMT’lerden bazıları.
Flydubai, Dubai kentinin havacılıkta gelmiş olduğu noktanın avantajlarını kullanırken, AirAsiaX, hitap ettiği pazarın günümüzde gerek yolcu ve gerekse kargo açısından dünyanın en canlı bölgesi olması açısından ön plana çıkıyor.
Bu iki şirketi Southwest’ten ayıran en önemli fark, diğer bir çok noktada olduğu gibi kargo taşımasında da geniş oranda dış kaynak kullanımına başvurmaları.
Etkin bir müşteri ağına sahip bir Genel Satış Acentesi (GSA), Flydubai ve AirAsiaX gibi şirketler için biçilmiş kaftan.
Görünen o ki, düşük maliyetli taşıyıcılar ile network taşıyıcılar arasında son yıllarda yolcu operasyonunda yaşanan iş modeli yakınsaması, gelecek yıllarda kargo alanına da yansıyacak.