ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA), 17 Temmuz 1996 tarihinde meydana gelen Trans World Airlines Flight 800 (TWA 800) kazasının ardından yapmış olduğu tavsiyelere zamanında uyulmadığı gerekçesiyle, Boeing firmasına 13.6 milyon USD tutarında ceza kesilmesine hükmetti.
Boeing 747-100 tipi uçaktaki 212’si yolcu, 18’i mürettebat olmak üzere toplam 230 kişinin hayatını kaybettiği o elim kazanın ardından şüpheler ilk aşamada bir terorist saldırı ihtimali üzerinde yoğunlaşmıştı.
Ancak yapılan araştırmalar, uçuş esnasında meydana gelen patlamanın, kesin olmamakla birlikte, uçağın akaryakıt tankıyla ilgili olabileceğini ortaya çıkarmıştı.
Ulusal Ulaştırma Güvenlik Kurulu – National Transportation Safety Board (NTSB) tarafından hazırlanan rapora göre, akaryakıt tankındaki hava-yakıt karışımının bir kısa devre sonucunda alev alması, faciayı getiren en önemli sebep olarak görülmekteydi.
Bu gelişmenin üzerine konuyla ilgili çalışmalarını hızlandıran FAA, uçak üreticisi Boeing ve Airbus firmalarına belli bir tarihe kadar mühlet vererek, böylesi bir kazanın tekrar etmemesine yönelik gerekli değişikliğin yapılmasını istemişti.
Airbus gerekli değişiklikleri zamanında tamamlarken, Boeing, 747 modeli için verilen mühleti 301 gün, 757 modeli için ise 406 gün aşmıştı.
FAA, Boeing’te yaşanan bu gecikmeyle ilgili olarak yaptığı toplantı neticesinde, söz konusu firmaya 13.6 milyon USD tutarında ceza kesilmesine karar verdi.
Bu meblağ, 2010 yılında American Airlines’a kesilen 24 milyon USD’lik cezanın ardından FAA tarihindeki en yüksek ikinci tutar.
Öte yandan, 1996 yılındaki TWA 800 kazasıyla ilgili olarak FAA’in yapılmasını istediği tüm değişikliklerin mühleti ise 2017 yılı.
Yani gerekli teknik değişiklikler tamamlandığında, kazanın üzerinden 20 seneden fazla bir süre geçmiş olacak.
Kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarının en fazla tepki gösterdiği konuların başında bu uzun süre geliyor.
Belki de kazanın kesin sebebinin tespit edilememiş oluşu, 20 seneyi bulan bu uzun sürecin ardından yatan en önemli etken.
Havayolu, En Güvenli Seyahat Sekli
Tüm bu çalışmalar ve Boeing gibi dev bir firmaya kesilen bu yüksek ceza, havayolu seyahatini daha da emniyetli hale getirme çabalarının bir sonucu.
Son 10 yıllık istatistiklere göre, her 1 milyon kalkışta sadece dört kaza meydana geliyor.
2011 yılında dünya genelinde yaklaşık 30-31 milyon tarifeli uçak seferi yapıldı.
2030 yılında ise bu rakamın 50 milyonu geçmesi bekleniyor.
Fotoğraf: Eduard Marmet